Slut med interne magtkampe i landbruget

FUSION: Ved at samle landbruget i én stærk organisation behøver parterne ikke længere at konkurrere internt. Storfusionen har været undervejs længe.
Landbruget samler kræfterne i én - endnu unavngiven - organisation på Axelborg i København.
Landbruget samler kræfterne i én - endnu unavngiven - organisation på Axelborg i København.Foto: www.colourbox.com
Ida Skytte

Fusionen mellem Landbrugsraadet, Dansk Landbrug og Danish Meat Association (DMA) skal sætte et historisk punktum for overlap og konkurrence mellem de tre parter.

Ifølge Landbrugsraadets præsident og Dansk Landbrugs formand, Peter Gæmelke, skal der nu være mere fokus på de eksterne kampe.

"Vi vil undgå interne magtkampe. Der er i dag ting, som løses i alle tre organisationer - og det er helt naturligt, at man prøver at servicere sit bagland bedst muligt, og at der derfor kommer overlap og intern kamp om at være bedst. Det kan såmænd være positivt, men det slider også på ressourcerne," siger han.

Kun overordnede rammer på plads
Indtil videre ligger kun de overordnede rammer klar: Der skal være ét sekretariat samt én direktion bestående af Christina Hvid, adm. dir. i DMA, Claus Søgaard-Richter fra Landbrugsraadets direktion samt Carl Aage Dahl, den hidtidige adm. dir. i Dansk Landbrug - sidstnævnte bliver administrerende direktør. Samtidig fratræder Landbrugsraadets administrerende direktør, Freddy Svane, sin stilling.

Fakta

Værdigrundlag:

  • Fødevareerhvervet er et erhverv, der har stor økonomisk betydning for samfundet og stor indflydelse på miljø, klima, dyr og mennesker. Det er vi meget bevidste om, og vi ved at indflydelse hænger sammen med ansvar. Derfor arbejder vi hele tiden på at forny og forbedre os. Vi baserer vores produktion på forskning og innovation, og vi bruger vores praktiske erfaring til at skabe udvikling for os selv og den verden, vi er en del af. Vi vil være verdens bedste til at omsætte biologisk og højteknologisk viden til konkurrencedygtige produkter til den globale forbruger med respekt for vores omgivelser. Og vi vil skabe synergi mellem udvikling af viden til produktion i Danmark med agroindustriel produktion og eksport af teknologi og knowhow i bred forstand.

 

  • Vi lægger vægt på mangfoldigheden i erhvervet, og vil arbejde for:

- Den enkelte landmands rettigheder, indtjenings- og udviklingsmuligheder i en alsidig bedriftsstruktur med plads til alle typer af landbrug

- Et erhverv med en mangfoldig produktion af kvalitetsprodukter

- Udviklingsmuligheder for såvel nye og mindre som store globaliserede virksomheder


Kilde: www.landbrugsraadet.dk

Direktionen skal nu i gang med at udfylde rammerne, som efter planen skal ligge klar inden sommerferien. Her vil det stå klart, hvad det nye superorgan med base på Axelborg i København skal hedde, hvor mange der skal afskediges, hvordan vedtægterne ser ud osv.

Fusionen har været på vej længe
Arbejdet med fusionen har stået på gennem længere tid, siger Peter Gæmelke, som endnu ikke kan sige noget om sin egen rolle i den kommende organisation.

Vi vil undgå interne magtkampe. Der er i dag ting, som løses i alle tre organisationer - og det er helt naturligt, at man prøver at servicere sit bagland bedst muligt, og at der derfor kommer overlap og intern kamp om at være bedst.

Peter Gæmelke
Præsident, Landbrugsraadet

"Vi har længe arbejdet på en ny erhvervspolitisk strategi for hele erhvervet. I det arbejde er vi blevet enige om, at vi også skal kigge på en ny struktur. Derfor er vi nu kommet med det oplæg, at vi fusionerer de aktiviteter, der ligger i de tre organisationer," siger han.

En gruppe på fire personer har arbejdet på oplægget siden december. Det drejer sig ud over Peter Gæmelke om: Michael Brockenhuus-Schack, viceformand i Dansk Landbrug, Niels Mikkelsen, formand for Danish Crown og Niels Dengsø Jensen, formand for DLG.

Asger Krogsgaard, formand for Danske Slagterier og DMA glæder sig over fusionen.

"Det bliver en hovedopgave for den nye organisation at arbejde tæt sammen med politikere og det øvrige samfund om at løse de problemer, som erhvervet har, og samtidig få sikret attraktive rammevilkår, så vi også fremadrettet kan bidrage til samfundsøkonomien. Den opgave løser vi bedst og mest rationelt i en samlet organisation."

Nogle organisationer fortsætter både som medlemmer af den nye organisation og som selvstændige foreninger. Det gælder blandt andet Mejeriforeningen, Dansk Pelsdyravlerforening, Økologisk Landsforening og Dansk Gartneri.

Dokumentation

Den nye organisation får hovedkontor på Axelborg i København. Den får et formandskab på seks personer repræsenterende såvel landmænd som virksomheder.

For at sikre en fokuseret interessevaretagelse vil organisationen få en bestyrelse, der repræsenterer primærproducenterne, og en bestyrelse, der repræsenterer virksomhederne. Disse kobles tæt til hinanden via gensidig repræsentation. Denne model skal understøtte politikudviklingen i organisationen, således at alle dele af medlemskredsen vil få optimal interessevaretagelse.

Herudover får den nye organisation en fælles bestyrelse, som har ansvar for strategi, vedtægter, budgetter, regnskab mv.

Kilde: Landbrugsraadet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Gæmelke

Bestyrelsesformand, Velliv Foreningen og Løvenholmfonden
executive board programme (Insead 2011), merkonom i regnskab (1991), landbruger (1977)

Carl Aage Dahl

Adm. direktør, Ingeniørforeningen
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1985), HD (1983)

Asger Krogsgaard

Formand, Danish Crown, formand, ICC Danmark, næstformand, Landbrug & Fødevarer, formand, Danske Svineslagterier
agrarøkonom (Hammerum Landbrugsskole 1989)

0:000:00