Oppositionen i front på miljø og klima

MENINGSMÅLING: Vælgerne foretrækker en S-ledet regering, når det gælder miljø og klima. Men forspringet til de borgerlige er krympet.
Klimaminister Connie Hedegaard (K) ser miljødagsordenen som en "kerne-konservativ  dagsorden", mens SF's Ida Auken mener, at venstrefløjen har et forspring på "30 års troværdighed".
Klimaminister Connie Hedegaard (K) ser miljødagsordenen som en "kerne-konservativ dagsorden", mens SF's Ida Auken mener, at venstrefløjen har et forspring på "30 års troværdighed".
Erik Holstein

Få måneder før det prestigefyldte klima-topmøde, som regeringen skal stå for i København, foretrækker de fleste danskere fortsat oppositionen til at føre klima- og miljøpolitik i Danmark. 

Resultatet fremgår af en ny meningsmåling fra A&B Analyse udført for Altinget.dk. Målingen viser, at 46,8 procent foretrækker en S-ledet regering til at føre klima- og miljøpolitik i Danmark, mens 40,3 procent helst ser de borgerlige varetage dette politikområde.

Haler ind
Mens politikområder som udlændinge, retspolitik og økonomi konsekvent bonner ud til de borgerliges fordel, har miljøpolitik i årtier været en styrkeposition for venstrefløjen. Således viste en måling fra 2006 i Mandag Morgen, at næsten dobbelt så mange på det tidspunkt foretrak en socialdemokratisk ledet regering frem for en borgerlig, når det gjaldt miljøpolitikken.

Det er da også præcis den vinkel, som den konservative klima- og energiminister Connie Hedegaard fremhæver i sin kommentar til tallene:

Tidligere sagde de borgerlige det forkerte og gjorde det forkerte. Nu siger de det rigtige, men de gør stadig det forkerte.

Ida Auken(SF)
Miljøordfører

"Mig bekendt har venstrefløjen aldrig haft et mindre forspring til det borgerlige Danmark på klima- og miljødagsordenen. Venstrefløjen fik jo nærmest lov til at eje miljøpolitikken i 70'erne, 80'erne og 90'erne. Nu viser tallene, at de ikke længere har patent på den dagsorden."

Kernen i konservatismen
Connie Hedegaard erkender, at mange borgerlige var sene til at tage miljø- og klimaproblematikken til sig:

I dag er miljø og klima ikke kun et spørgsmål om afsavn, forbud og udgifter. I dag er det også en erhvervsdagsorden. En fremsynet klima- og miljøpolitik er simpelthen en forudsætning for at skabe klog vækst og arbejdspladser.

Connie Hedegaard (K)
Klima- og energiminister

"Det forstod jeg aldrig. For mig er værnet om miljø og natur en kerne-konservativ opgave. For mig ligger det indbygget i selve konservatismen, at man giver høj prioritet til de her ting."

Men miljø- og klimadagordenen er nu drejet i en retning, der ligger mere naturligt for de borgerlige, mener Connie Hedegaard:

"I dag er miljø og klima ikke kun et spørgsmål om afsavn, forbud og udgifter. I dag er det også en erhvervsdagsorden. En fremsynet klima- og miljøpolitik er simpelthen en forudsætning for at skabe klog vækst og arbejdspladser."      

30 års forspring
SF er et af de partier, der allerførst prioriterede miljøområdet, og partiets miljøordfører Ida Auken ser ikke nogen fare for, at de borgerlige en dag erobrer denne dagsorden:

"De borgerlige har for mange lig i lasten. Venstrefløjen har i 30 år været førende på det grønne område, så her har vi bare troværdigheden på vores side," siger Ida Auken, der mener, at det først og fremmest er retorikken, der er ændret i den borgerlige miljø- og klimapolitik:

Handler stadig forkert
"Tidligere sagde de borgerlige det forkerte og gjorde det forkerte. Nu siger de det rigtige, men de gør stadig det forkerte. Det er de færreste, der ved, at Danmark i dag ville have haft mere vedvarende energi, hvis regeringen slet ikke havde pillet ved noget, da de kom til. Og det er de færreste, der ved, at energiforbruget er steget hvert år under Connie Hedegaard."

Lomborg som narrehat
Ida Auken erkender dog, at de borgerlige på nogle strækninger også reelt har ændret politik:

"Især på energiområdet er der kommet en større vilje til at gøre noget, men det er stadig helt galt på miljøområdet, hvor der føres en meget sort politik," siger Ida Auken og fortsætter:

"Connie Hedegaard og flere af de konservative vil mere, end de kan komme afsted med. Men det lykkes år efter år for Dansk Folkeparti at få bevillinger til Bjørn Lomborg, som de bruger som en slags narrehat til at sætte på hovedet af Konservative."  

Klimaskeptikeren Bjørn Lomborg var oprindelig særdeles vellidt af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Men på sit sidste landsmøde som Venstre-leder i efteråret 2008 vendte Fogh rundt på en tallerken og gjorde såvel klima- som miljødagsordenen til sin egen. I dag har Lomborg kun opbakning fra Dansk Folkeparti. 

Unge vælgere skiller sig ud
Meningsmålingens undertal viser, at oppositionen står meget stærkt hos de unge vælgere mellem 18 og 29 år. Her foretrækker knap 51 procent en socialdemokratisk ledet regering til at tage vare på klima- og miljøpolitik, mens kun 29 procent foretrækker de borgerlige. Derimod har oppositionen kun en lille overvægt på dette felt, når det gælder vælgere over 50 år. 

Det fremgår ligeledes af undertallene, at den eneste befolkningsgruppe, der foretrækker de borgerlige til at styre miljø- og klimapolitik, er vælgere med en husstandsindkomst på over 700.000 kr.

Såvel regeringspartierne som oppositionen har massiv tilslutning blandt egne vælgere på klima- og miljøområdet. Men det er dog kun to tredjedele af Dansk Folkepartis vælgere, der foretrækker de borgerlige til at styre miljø- og klimaområdet. Hele 22 procent af DF-vælgerne svarer "ved ikke" på spørgsmålet. 

Dokumentation

Spørgsmål:
Hvem foretrækker du til at føre klima- og miljøpolitik i Danmark?
- En socialdemokratisk ledet regering
- En borgerligt ledet regering
- Ved ikke

 Total
 Socialdemokratisk46.8
 Borgerlig40.3
 Ved ikke12.9

 

 




 
 DFKVSRSFEL
 Socialdemokratisk11.59.02.891.484.680.575.9
 Borgerlig66.182.085.60.87.73.66.9
 Ved ikke22.49.011.67.87.715.917.2


Undersøgelsen er foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 13. august til 18. august 2009. Den er foretaget på nettet på basis af 1103 repræsentativt udvalgte besvarelser.

Grafik: Christian Mølgaard


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, OECD’s Round Table for Sustainable Development, fhv. minister & MF (K), EU-kommissær
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00