EU sætter fokus på dåser i naturen

EU: 100 millioner dåser anslås at ende i den dansk-tyske natur på grund af uens pantsystemer. Samme problem oplever andre EU-lande. Derfor sætter Anne E. Jensen (V) sammen med Kommissionen nu skub i et projekt, der skal harmonisere de europæiske retursystemer.
Fakta
85 procent af dåser solgt i Danmark kommer tilbage i systemet, men 55 millioner dåser havner alligevel i affaldsspanden eller i naturen.

Det anslås, at 100 millioner dåser fra grænsehandlen mellem Danmark og Tyskland ender i naturen.


Kilde: Anne E. Jensen (V), EU-parlamentariker
Øl- og sodavandsdåser hober sig op i den europæiske natur som følge af ivrig grænsehandel. Men det vil EU-parlamentariker Anne E. Jensen gøre noget ved på EU-plan. Derfor mødes hun i dag, torsdag, med Kommissionen for at sætte gang i et pilotprojekt, der skal harmonisere de europæiske pantsystemer.

"Jeg tror, det vil være en god idé at snakke mere sammen og få nogle bedre koordinerede systemer og måske en skønne dag også nogle mere harmoniserede systemer. Det ville gøre det meget billigere for producenterne og dermed billigere for forbrugerne og så selvfølgelig være godt for miljøet," siger Anne E. Jensen.

Kommissionen har allerede besluttet at sætte pilotprojektet i gang, og Anne E. Jensen, som er initiativtager på projektet, skal mødes med Kommissionen og konsulentfirmaet Eunomia, der er hyret til opgaven, for at drøfte næste skridt i processen. Det er de dansk-tyske problematikker omkring grænsehandel, der har fået hende til at kaste sig over projektet. Men millioner af dåser, der ender i naturen, er også et problem i forbindelse med grænsehandel andre steder i EU, f.eks. mellem de baltiske lande og Sverige og Finland. Der er bare endnu ikke det fulde overblik over problemets omfang.

Dåser knyttet til national identitet
Projektet befinder sig dog ind til videre på idéplan. Kommissionen har søsat et studie, der som en start skal kortlægge pantsystemerne i de forskellige lande. I løbet af 2011 vil der blive nedsat arbejdsgrupper og gennemført workshops, hvor de mange interessenter vil sætte sig sammen for at inspirere hinanden og udvikle nye ideer til, hvordan man kan koordinere de forskellige systemer, fortæller Anne E. Jensen.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00