Kommentar af 
Alexander Holm

Uvidenhedens æra er forbi – nu skal den grønne politik kunne mærkes

Vil man se eksempler på politik, der lyder som om, den bygger på gode intentioner, alt imens den tilsyneladende har som mål at ændre præcis så lidt, at ingen bliver stødt, så byder SVM-regeringen ind med et overflødighedshorn af tilfælde, skriver Alexander Holm i sin første kommentar på Altinget Miljø.

Der kommer til at være nogen, der føler sig som tabere – og hvis vi tager den grønne omstilling alvorligt, kommer det nok netop til at være de aktører, der aktuelt lægger det hårdeste pres på klima, miljø og biodiversitet, skriver Alexander Holm.
Der kommer til at være nogen, der føler sig som tabere – og hvis vi tager den grønne omstilling alvorligt, kommer det nok netop til at være de aktører, der aktuelt lægger det hårdeste pres på klima, miljø og biodiversitet, skriver Alexander Holm.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Alexander Holm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der var engang, hvor vi troede, det var en god idé med svinefabrikker.

Det virkede smart og effektivt at kunne producere enorme mængder kød og eksportere det til udlandet. Tiderne er dog skiftet, og nu ved vi, at det ikke er bæredygtigt at lave kød i de mængder, som Danmark gør det.

Vi ved også, at dyrevelfærden på dyrefabrikkerne – mildest talt – er elendig. Det er alment kendt, at det areal, det kræver at dyrke så meget foder, ikke er kompatibelt med en natur, der får lov til at fylde nok til, at vi ikke skal have en biodiversitetskrise.

Der var også engang, hvor vi troede, at det var smart med bundtrawl.

Alexander Holm

Desuden ved vi, at vi bliver nødt til at transitionere over til diæter, der er mere plantebaserede, hvis ikke vi vil overskride for mange planetære grænser. Vi ved, at den regnskovssoja, vi importerer fra Sydamerika, er lavet på bekostning af tusindvis af kvadratkilometer regnskov. 

Der var også engang, hvor vi troede, at det var smart med bundtrawl. Det var før, man havde indgående kendskab til de irreversible ændringer, det har på havbunden, når man pløjer den.

Det var før, vi vidste, at biogene rev bliver totalsmadret, når vi trawler dem. Det var før, det var gået op for os, at det tager adskillige år, før havbunden er kommet sig efter blot et enkelt slæb.

Det virkede bare smart, effektivt og nemt at fiske på en måde, hvor man kan hive store mængder fisk og skaldyr op på kort tid (både dem, man vil fange, og den bifangst, der ryger med), uden at skulle bekymre sig om, hvorvidt en sæl eller en skarv stjæler en torsk fra garnet.

At prisen for bundtrawl så er ødelagte økosystemer til havs, vidste vi – for mange år siden – ikke endnu.

Læs også

Der var også engang, vi troede, at biomasse var en god idé. Det med at fælde skove for derefter at brænde dem af og så plante plantager, hvor vi kunne høste mere træ-biomasse, virkede grønt.

Nu har vi dog set, at det vil tage alt for lang tid, hvis plantagerne skal kunne optage den CO2, der er blevet frigivet i forbindelse med afbrændingen af træ.

Vi ved, at biodiversiteten er katastrofalt lav i de plantageskove, der fylder der, hvor der engang var ægte skov. Vi ved, at det ikke blot er restaffald fra tømmerindustrien, der brændes, men hele træstammer.

Når regeringen endelig forsøger sig med tiltag, er den så forsigtig, at man skulle tro, den var bange for landbruget og fiskeriets lobbyorganisationer.

Alexander Holm

Vi ved bedre end at brænde skove af i klimaets navn.

Engang vidste vi ikke, at landbrugets kvælstofforurening ville ødelægge vores hav. At det ville have negative konsekvenser for biodiversiteten, hvis vi skød alle de store rovdyr og græssere. At stenbideren var ved at kollapse, fordi den (efter alt at dømme) blev overfisket. At Tangeværket ville have fatale konsekvenser for vores største vandløb, Gudenåen. At ulven er vigtig for os, da den blandt andet forhindrer spredningen af sygdomme, såsom svinepest.

Og så videre – listen er lang. 

Vi ved bedre nu. Men i stedet for at handle på det og bevæge os væk fra dét, der aldrig var blevet etableret med den viden, vi har i dag, forsøger vi blot at optimere de miljø-, klima- og naturskadelige ting.

Vi tør ikke skifte over til bæredygtige alternativer og danser en desperat og kulsort dans for at opretholde en status quo, der blot bliver dækket af et stadigt tykkere lag grøn sminke.

Når regeringen endelig forsøger sig med tiltag, der skal forbedre noget af ovenstående, er den så forsigtig, at man skulle tro, den var bange for landbrugets, fiskeriets, jagtens og skovbrugets lobbyorganisationer. Magt har tydeligvis en pris.

Læs også

Vores handling (eller mangel på samme) tilsvarer ikke de biodiversitets- og klimakriser, vi er vidner til. Vi gør ikke oksekøds- og mejeriproduktion klimavenlig med Bovaer.

Den intense og overdrevne trawl i danske farvande bliver ikke bremset af trawlforbud, der kun gælder områder, hvor der ikke trawles. Ligesom vi ikke ville kunne slå ned på krybskytteriet på ulve ved at sætte en indsats ind på Samsø.

Torsken bliver ikke reddet af statsautoriseret overfiskeri, biodiversiteten bliver ikke rigere af et vildsvinehegn.

Vil man se eksempler på politik, der lyder som om, den bygger på gode intentioner, alt imens den tilsyneladende har som mål at ændre præcis så lidt, at ingen (pånær grønne aktører) bliver stødt, så byder SVM-regeringen ind med et overflødighedshorn af tilfælde.

Naturen kommer sig kun, hvis vi skaber rammerne for det. Og det kommer til at have en pris. I hvert fald på den korte bane. Sådan er omstilling. Sådan er investeringer

Alexander Holm

Men der bliver nødt til at komme noget effektiv handling på bordet. Der er intet, der bliver nemmere eller billigere, hvis vi venter med at skride ind og nægter at skubbe vores landbrug, fiskeri og skovbrug i en grønnere retning.

Naturen kommer sig kun, hvis vi skaber rammerne for det.

Og det kommer til at have en pris. I hvert fald på den korte bane. Sådan er omstilling. Sådan er investeringer.

Der kommer til at være nogen, der føler sig som tabere – og hvis vi tager den grønne omstilling alvorligt, kommer det nok netop til at være de aktører, der aktuelt lægger det hårdeste pres på klima, miljø og biodiversitet.

Men jo længere vi venter, desto sværere bliver det at vende skuden. Måske politikerne bare må spænde et stort, fedt banner op på Christiansborg, hvor der står:

”Kriser er ikke gratis at løse, men tænk hvor meget vi kan vinde. Bjørnetjenesternes tid er forbi.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alexander Holm

Biolog med speciale i naturbeskyttelse, radiovært, debattør og foredragsholder.
Cand.scient i Biologi, KU

0:000:00