Biodiversitets-år på randen af fiasko

STATUS: 2010 var biodiversitetens år, men på hjemmebane er der ikke meget at glæde sig over, mener både DN og en forsker. Til gengæld har året budt på gode nyheder fra den internationale biodiversitets-scene.
Biodiversitets-året 
blev reddet af den internationale aftale, som blev indgået i Japan, mener flere iagttagere.
Biodiversitets-året blev reddet af den internationale aftale, som blev indgået i Japan, mener flere iagttagere. Foto: colourbox

Den danske regering snakkede meget om at standse tabet af biodiversitet, men ved udgangen af 2010 nåede man ikke en gang at lave en strategiplan med klare mål og afsætning af ressourcer for at nå målet. Det må siges at være en eklatant fiasko.

Carsten Rahbek
Professor ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima
Fakta

- FN har udråbt 2010 som internationalt biodiversitetsår.

- På FN-konventionens 6. partskonference i 2002 vedtog man et globalt mål om, at tabet af biodiversitet skulle reduceres væsentligt inden år 2010.

-I 2008 offentliggjorde EU-Kommissionen en rapport, der fastslog, at der næppe var nogen af EU-landene, der ville nå 2010-målene.

- I miljøtilstandsrapporten Natur og Miljø 2009 konkluderedes det, at "intet tyder på, at Danmark vil kunne opfylde EUs mål om at standse nedgangen i den biologiske mangfoldighed."

- I oktober 2010 gjorde verdens lande status på Biodiversitets-konventionens 10. partskonference i Nagoya, Japan. Her blev der sat nye mål om at reducere nedgangen i biodiversiteten frem imod 2020.

- Antallet af fugle i det åbne land er faldet med 30 pct. siden 1990

- Forekomsten af småkræ, fisk og planter i danske vandløb er mere end halveret siden midten af 1900-tallet

- 60 pct. af Danmark består af landbrug - 15 pct. af bebyggelse


Kilde: Det Grønne Kontaktudvalg og Nordisk Ministerråd
Ikke en frø, ikke en fugl, ikke en fisk skulle have haft det ringere i 2010, hvis Danmark havde levet op til de FN-målsætninger, som vi forpligtede os til tilbage i 2002. Men sådan gik det ikke.

Det går stadig tilbage for Danmarks natur, ligesom det generelt går voldsomt tilbage for biodiversiteten verden over. Både Danmarks Naturfredningsforening og Carsten Rahbek, professor på Center for Makroøkologi, Evolution og Klima i København, har kun få ting at glæde sig over, når de gør status over biodiversitetsåret 2010.

"Den danske regering snakkede meget om at standse tabet af biodiversitet, men ved udgangen af 2010 nåede man ikke engang at lave en strategiplan med klare mål og afsætning af ressourcer for at nå målet. Det må siges at være en eklatant fiasko," siger Carsten Rahbek.

Præsident i DN, Ella Maria Bisschop-Larsen, skal også lede længe for at finde succeshistorierne frem fra 2010.

"Det er en åbenlys fiasko, at Danmark ikke har nået målet om at stoppe tilbagegangen i biologisk mangfoldighed inden 2010. Man har vidst i 10 år, at man skulle nå det mål. Det er faktisk karakteristisk for 2010, at det er vanskeligt at få øje på succeserne," siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00