Debat

Dansk Miljøteknologi: Fem initiativer kan rense luften til gavn for danskernes sundhed og miljø

Det er snart 10 år siden regeringen introducerede sin første ren-luft pakke fyldt med gode og tiltrængte indsatser, men problemet med luftforurening er stadig massivt. Derfor er det tid til en ny ren-luft pakke, hvor fem oplagte initiativer bør indgå, mener Erik Christiansen.

"Teknologien har for længst overhalet de standarder, der i sin tid blev lagt til grund for miljøzonerne, og det eneste meningsfulde er en opdatering, som ajourfører dem med minimum euronorm 6, som bør gælde for alle køretøjer," lyder et af forslagene til at mindske luftforureningen fra Erik Christiansen. 
"Teknologien har for længst overhalet de standarder, der i sin tid blev lagt til grund for miljøzonerne, og det eneste meningsfulde er en opdatering, som ajourfører dem med minimum euronorm 6, som bør gælde for alle køretøjer," lyder et af forslagene til at mindske luftforureningen fra Erik Christiansen. Foto: bo amstrup/ritzau scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I dag, den 7. september, er det international FN-dag for ren luft og blå himmel!

Det er ikke en dag, der bliver fejret med pomp og pragt, og det er en skam, for problemerne relateret til luftforurening fortjener større fokus. På Dansk Miljøteknologis årsmøde i juni sagde miljøminister Magnus Heunicke det meget klart, da han tilkendegav, at luftområdet "nok er blevet lidt forsømt".

Grundlæggende er det ikke rimeligt, at man kan blive syg af at trække vejret

Erik Christiansen
Miljøpolitisk konsulent, Dansk Miljøteknologi

Den blå himmel overskygges af selve udfordringen med at skabe ren luft. Luftforurening er fortsat årsag til cirka 300.000 for tidlige dødsfald i EU og cirka 3.000 i Danmark.

Det er snart 10 år siden regeringen introducerede sin første ren-luft pakke fyldt med gode tiltrængte initiativer til renere busser, mindre brænderøg, kontrol af svovlforurening fra skibe med videre. Fire år senere i 2018 kom ren-luft pakke II, der videreførte indsatsen og tilføjede nye initiativer.

Selvom pakkerne har påvirket luftkvalitet og eksporten af miljøteknologi positivt, er problemet med luftforurening stadig massivt. Grundlæggende er det ikke rimeligt, at man kan blive syg af at trække vejret.

Pengene fra de to forrige ren-luft pakker er udløbet - eller tæt på. Derfor mener vi, at det nu er tid til ren-luft pakke III. Vi foreslår at pakken skal videreføre flere af de tidligere initiativer, men også prioritere nye som for eksempel PFAS, som desværre også findes i luften.

Vi har fem forslag til indsatser, der er helt oplagte at tage med:

1. Genindfør overvågning af svovl- og NOx udledning fra skibe i dansk farvand

Østersøen og Nordsøen er udpeget til lavemissionszoner for udledning af NOx og svovl, men der er ikke afsat midler til at måle i røgfanen, hvilket indtil 2022 var et vigtigt ben i håndhævelsen af reglerne.

Da prisspændet mellem den miljøvenlige marine diesel og den svovlholdige tunge bunkerolie er mærkbart forøget, stiger incitamentet til at snyde, hvilket har store konsekvenser for miljø og sundhed.

2. Hæv ambitionsniveauet for miljøzonerne i de større byer

De nuværende fem danske miljøzoner er forældede og har kun en ringe effekt på den samlede luftforurening, eftersom der kun stilles krav om partikelfilter til dieselbiler, der ligger under euronorm 5, som efterhånden må siges af være forældet.

Teknologien har for længst overhalet de standarder, der i sin tid blev lagt til grund for miljøzonerne, og det eneste meningsfulde er en opdatering, som ajourfører dem med minimum euronorm 6, som bør gælde for alle køretøjer. Miljøzonerne skal omfatte flere større byer som for eksempel Esbjerg, Randers, Kolding og Roskilde.

3. Filtre på brændeovne

Brændeovne står for mere end 40 procent af den nationale partikeludledning, og de er derfor den ubetinget største kilde til luftforurening.

I stedet for at give tilskud til udskiftning af brændeovne bør en ny ren-luft pakke fokusere på initiativer til at rense røgen. Det er dokumenteret, at et filter kan reducere antallet af partikler med 95 procent (fine og ultrafine partikler).

Vi foreslår at kommunerne forpligtes til at indføre forbud mod brænderøg i de tættest befolkede områder, hvis der ikke anvendes et filter eller anden renseteknologi.

4. Kortlægning af PFAS-forurening i luften

PFAS er ikke kun i jorden og vandet – det er også i luften. Der er på nuværende tidspunkt kun ganske få studier, der undersøger kilderne til luftbåren forurening med PFAS-forbindelser, men stofferne er fundet i regnvand, og man har identificeret stofferne i røggassen fra affaldsforbrændingsanlæg.

Det er et område, der skal undersøges nærmere, så vi kan blive klogere på kilder til forurening med PFAS.

5.Refinansiering af Luftvisionen

Mange danske virksomheder er i dag verdensførende, når det kommer til at udvikle, levere og anvende løsninger til at nedbringe luftforureningen. Det er en dansk styrkeposition, der blandt andet skyldes vores tradition for et løsningorienteret samarbejde mellem virksomheder, forskere og myndigheder.

Luftvisionens klare mål er en fordobling af eksporten i 2030 i forhold til 2015. Vi er godt på vej og den seneste opgørelse viser, at eksporten er steget med 54 procent og nu ligger på godt 11 milliarder kroner årligt.

Vi griber Magnus Heunicke på ordet, og vi giver ham ret – der er brug for at give den rene luft (og den blå himmel) større opmærksomhed.

Derfor kipper vi med flaget på denne internationale mærkedag - for problemerne relateret til luftforurening er ikke løst.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00