Det er ikke for sent at gøre om

Folketingets medlemmer har netop modtaget en "10-punkts plan for kommunal struktur på natur- og miljøområdet." Afsender: Danmarks Naturfredningsforening. Organisationen håber, at et julevalg vil spænde ben for strukturreformen.
Marie Andergren

Hvis ikke Folketinget vil give regionerne en mere central rolle i natur- og miljøbeskyttelsen, så skal staten påtage sig dem. Denne opgavefordeling vil svare helt til de effektivitetsbetragtninger, der ligger bag reformen på eksempelvis skatte- og sygehusområdet.

Danmarks Naturfredningsforening
Fakta
DNs 10 punkts plan for struktur på natur og miljø:

  • Dispensationer fra Naturbeskyttelsesloven skal varetages af regionerne.

  • Danmarks internationale forpligtelser efter Natura 2000 direktiver skal varetages af staten.

  • Vandløb, søer, vandressourcer og drikkevand skal forvaltes af reginerne eller af staten.

  • Der skal sikres en samlet forvaltning af kystzonen, kystbeskyttelsen og de kystnære del af havet, og den skal ligge i staten.

  • Landbrugets miljøtilskud og planlægning af, hvem der skal være berettiget hertil, skal varetages af regionerne med udgangspunkt i en regional naturplanlægning.

  • Kommunerne skal fortsat selv regulere den lokale udvikling, men det skal ske inden for rammerne af en sammenfattende fysisk/geografisk landsplan indenfor hvilke kommuneplanerne skal holde sig.

  • VVM for VVM-pligtige virksomheder skal foretages af regionerne.

  • Virksomheder omfattet af IPPC skal forvaltes af regionerne.

  • Havbrug skal administreres af staten, som har overhøjhedsretten på søterritoriet.

  • Miljøtilsyn for alle kommunale eller fælleskommunale anlæg skal foretagaes af regionerne.


  • Kilde: Danmarks Naturfredningsforening
    "De nye regioner bør spille en langt mere central rolle i natur-og miljøbeskyttelsen. Al erfaring viser, at det er svært for en kommune at sige nej, hvis en entreprenør vil bygge parcelhuse på et stykke af den lokale mose, fordi det kan trække gode skatteydere til."

    Sådan siger afdelingsleder Thomas Færgeman fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) til Altinget.

    Han henviser til, at Fyns Amt i 2001 gav afslag på 36 procent af sagerne om byggeri i naturen. To år senere - efter at kompetencen er overgået til kommunerne - blev der kun givet afslag i fem procent af sagerne.

    Derfor har DN nu sammenfattet en "10-punkts plan for kommunal struktur på natur- og miljøområdet," i forsøget på at ændre ved opgavefordelingen i den strukturreform, som regeringen og Dansk Folkeparti har indgået. 10-punkts planen blev sendt til samtlige folketingsmedlemmer den 12. oktober, og opfordringen til politikerne er entydig:

    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00