Eksperter om ny havplan: “Ikke tilstrækkeligt til at vende tabet af biodiversitet til fremgang”

Havplanen beskytter ikke havbunden, og dermed er biodiversiteten ikke sikret, lyder det nu enstemmigt fra Biodiversitetsrådets eksperter. Ifølge Miljøministeriet følger de EU’s egne retningslinjer.

Kan arealer, der ikke er beskyttet mod fysiske forstyrrelser på havbunden, tælle med, når Danmark skal leve op til EU's målsætning om 30 procent beskyttet natur? Det er Miljøministeriet og det uafhængige ekspertorgan Biodiversitetsrådet uenige om.
Kan arealer, der ikke er beskyttet mod fysiske forstyrrelser på havbunden, tælle med, når Danmark skal leve op til EU's målsætning om 30 procent beskyttet natur? Det er Miljøministeriet og det uafhængige ekspertorgan Biodiversitetsrådet uenige om.Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Det var en stolt miljøminister, der i begyndelsen af måneden fremlagde regeringens nye havplan, som er vedtaget med alle Folketingets partier.

Nu “overopfylder” Danmark EU’s målsætninger om beskyttet natur til havs, lød det fra Magnus Heunicke (S).

Målet, som er nedfældet i EU's biodiversitetsstrategi, lyder på 30 procent beskyttet natur til lands og til vands, hvoraf ti procent skal være strengt beskyttet. 

Hvis man skal beskytte havnaturen, så er det en forudsætning, at man beskytter havbunden

Karen Timmermann
Professor i kystøkologi ved DTU og medlem af Biodiversitetsrådet

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00