Er der nye toner på vej fra Danva?
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Journalist - sundhedspolitisk analytikerJeg har været ansat på Altinget siden 2005. Jeg er netværks- og innovationsredaktør, men har tidligere været redaktør for Altinget: sundhed miljø, transport og social. Jeg er desuden vært på en stribe sundhedsrelaterede netværk og Altingets psykiatrinetværk. Ud over at udvikle nye tiltag på Altinget skriver jeg også sundhedspolitiske analyser og artikler.
Jeg er uddannet på DMJX i Århus og Hogeschool Van Utrecht i Holland. Under præsidentvalget i 2004 arbejdede jeg fire måneder for DR i Washington som researcher. Og jeg har været en tur forbi DR-Livsstil i Århus i 2005.
Jeg er delvist uddannet landmand og har været udstationeret to gange som FN-soldat.
Af Bjarne Palstrøm,
Miljøchef, DI
Carl Emil Larsen, direktør i Danva, synes at være kommet i julestemning, når han klart tilbageviser, at forsyningsselskaberne skal bedrive sideordnede aktiviteter, der kan være i direkte konkurrence med private virksomheder.
Lad os da staks gribe denne præcisering fra Danva og få disse restriktioner skrevet ind i lovforslaget.
Desværre overser Carl Emil Larsen det helt principielle i spørgsmålet om de sideordnede aktiviteter; nemlig om opbygningen af kompetencer sker i et offentligt eller privat selskab?
I forbindelse med de igangværende politiske drøftelser om vandsektorens fremtid vil det derfor være til stor gavn for samfundet, at der kom helt klare begrænsninger på omfang og indhold i de sideordnede aktiviteter. Og som det tidligere er fremgået er 5 % af forsyningernes omsætning alt for stort.
Bjarne Palstrøm
Miljøchef, DI
For det danske samfund er det uhyre vigtigt, at kompetencerne anvendes til eksportorienterede aktiviteter, der kan føre til økonomisk vækst.
Skævt med kommunale eksportdrømme
Derfor er det helt skævt, hvis de kommunalt ejede forsyningsselskaber ser for sig, at de skal deltage i eksportlignende aktiviteter i større omfang.
Forsyningernes rolle må være at bidrage med viden om organisering af offentlige driftsselskaber, mens det øvrige bedst varetages af den private sektor.
Forsyningsselskabernes fremtidige rolle er primært at være anlægsejere og kapitalforvaltere af forbrugernes indbetalinger. Øvrige aktiviteter omkring planlægning, drift, vedligeholdelse og service må naturligvis foretages af private aktører, som herved får mulighed for at opsamle erfaringer og opbygge nye kompetencer til gavn for eksport.
Behov for yderligere begrænsninger
I forbindelse med de igangværende politiske drøftelser om vandsektorens fremtid vil det derfor være til stor gavn for samfundet, at der kom helt klare begrænsninger på omfang og indhold i de sideordnede aktiviteter. Og som det tidligere er fremgået, er 5 % af forsyningernes omsætning alt for stort.
Endelig vil det være hensigtsmæssigt, hvis de kommunaltejede forsyningsselskaber fik et krav om hvert fjerde år at udarbejde en servicestrategi, som vurderer både udviklingen i kvalitet og effektivitet samt ikke mindst i hvilket omfang selskabet skal gøre brug af udbud. En sådan servicestrategi skal naturligvis være tilgængelig for forbrugerne i form af en redegørelse.