Debat

EU skal understøtte - ikke overstyre

DEBAT: Både den nuværende og den forrige regering har overimplementeret EU-tiltag i en sådan grad, at det forringer dansk erhvervsliv. Seneste eksempel er vandrammedirektivet, skriver Mette Bock (LA).
Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bock (LA)
EU-ordfører

Et af hovedformålene med EU er realiseringen af et frit, indre marked. Det indebærer naturligvis, at fællesskabet skal understøtte udviklingen heraf.

Desværre finder der i tiltagende omfang en overstyring sted, men indimellem er det såmænd vores egne skiftende regeringer, der overimplementerer EU-tiltag i en grad, der forringer dansk erhvervslivs vilkår helt unødvendigt.

Både over- og fejlimplementering
Et eksempel herpå er implementeringen af vandrammedirektivet, der i den grad sætter dansk landbrug på bagsmækken i stedet for i førersædet, som et effektivt og veldrevet landbrug som det danske burde være.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Det burde ikke ske, men regeringen - som står på skuldrene af den forrige i dette spørgsmål - vælger at bruge EU som undskyldning for at forringe vilkårene for et helt erhverv. Det er medvirkende til en tiltagende EU-skepsis, selvom det rettelig er den danske regering, der burde kritiseres for konsekvent at overimplementere i stedet for at arbejde for realiseringen af lige konkurrencevilkår.

Vi er vidner til både over- og fejlimplementering af vandrammedirektivet. Hvorfor følger vi ikke blot et minimumsdirektiv, men går langt videre?

Min pointe er, at det ikke giver megen mening at tale om udvikling af et frit, indre marked med lige konkurrencevilkår, når skiftende regeringer bruger EU som undskyldning for at gennemføre egne politiske dagsordener. 

Mette Bock (LA)
EU-ordfører

For det første er den måde, vi identificerer vandløbene på, fejlagtig. De store vandområder på over 10 km2 opland er med, mens det helt åbenbart er politisk overimplementering at inddrage de mindre vandløb.

For det andet går vi galt i byen, når vi klassificerer vandløbene i Danmark som henholdsvis naturlige eller kunstige. Udgangspunktet bør være, at de danske vandløb er modificerede, og at det efterfølgende så kan testes, om det enkelte vandløb er naturligt.

Hvorfor går vi enegang i Danmark?
Jeg ved, at der er komparative studier på vej mellem den danske klassificering og den måde, man gør det på i henholdsvis Tyskland og Sverige, og jeg ser frem til resultatet. Hvorfor vælger vi i Danmark at gå enegang?

Endelig mener vi i Danmark, at der kun er to virkemidler, når vi taler vandmiljø, nemlig ændret vedligehold og restaurering. Hvorfor tager vi ikke hensyn til afvanding, og hvorfor accepteres alternative virkemidler som stenrev, nedmuldning af halm mv. ikke? Hvorfor lader vi os ikke inspirere af lande som Sverige og Tyskland?

Og jeg kunne blive ved. Min pointe er, at det ikke giver megen mening at tale om udvikling af et frit, indre marked med lige konkurrencevilkår, når skiftende regeringer bruger EU som undskyldning for at gennemføre egne politiske dagsordener. Som overstyrer i stedet for at lade EU understøtte. Det er skadeligt, ikke blot for et helt erhverv som landbruget, men også for den grundlæggende tillid til, at EU kan være løftestang for det, samarbejdet har som sit hovedformål. Det er et skråplan, og det bør standses.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00