EU udviser stor tillid til dansk klimaplan

NYHED: Kvoteekspert undrer sig over, at Kommissionen stoler på effekterne i Danmarks energistrategi, selvom den ikke er vedtaget. Oppositionen fastholder kritik.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Danmark anførte, at andelen af kvoter, som er tildelt med 2004 som basisår, andrager 50 %. Denne fremgangsmåde forekommer urimeligt lempelig for de anlæg, som havde ekstraordinært høje emissions- eller produktionsniveauer i 2004. En sådan forskelsbehandling kan ikke begrundes med miljømål. Kommissionen kan derfor på nuværende tidspunkt og ud fra de foreliggende oplysninger ikke udelukke, at tildelingsmetoden medfører urimelige og diskriminerende fordele for nogle anlæg. Kommissionen kan derfor ikke udelukke, at eventuel støtte af denne art for en dels vedkommende kunne anses for at være uforenelig med fællesmarkedet, hvis den vurderes ifølge traktatens artikel 87 og 88.

EU-Kommissionen
Om dele af den danske klimaplan

Oppositionen har hamret løs på regeringens CO2-allokeringsplan, men trods kritikken har EU-Kommissionen netop godkendt den.

EU's miljøkommissær Stavros Dimas kalder endda den danske plan for solid, samtidig med at hele 20 ud af 23 lande har fået deres planer afvist.

"Danmark fik sin plan godkendt, fordi man har været meget omhyggelig med at bruge samme metodik som Kommissionen til at foretage beregningerne til CO2-allokeringsplanen. Det skyldtes jo blandt andet, at de overskred deadline for indleveringen af allokeringsplanen. Dermed vidste de mere præcist, hvordan Kommissionen ønskede planen udarbejdet," siger Henrik Hasselknippe, der er afdelingsdirektør hos Point Carbon, der er et af de ledende rådgivningsfirmaer inden for CO2-kvotehandel.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00