Debat

Fond: Tænk vild natur sammen med rekreative oplevelser

DEBAT: Potentialet i at give børn og voksne oplevelser i det grønne er enormt, men vi skal bruge fritidslivets gode erfaringer fra start, så vi undgår kampe om retten til naturen, skriver Lokale og Anlægsfonden.

En tredjedel af Danmarks børn har aldrig klatret i et træ i skoven, skriver Jens Øyås Møller og Jakob Færch.
En tredjedel af Danmarks børn har aldrig klatret i et træ i skoven, skriver Jens Øyås Møller og Jakob Færch.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvem har retten til oplevelser i naturen? Og kan vild natur og biodiversitet ikke gå hånd i hånd med danskernes behov for at være aktive i det fri?

Debatten kører efter udmeldingen om 888 millioner til 13 nye nationale naturparker og knapt 75.000 hektar urørt skov. For friluftsentusiaster, familier, skoler, trailløbere, sankere, vandrere, MTB’ere, ryttere og andre, der elsker aktivt udeliv, kan det blive et grønt mekka – hvis de altså er velkomne.

Landsdækkende undersøgelser viser, at naturen er dér, hvor voksne danskere allerhelst vil være aktive. Men den er også arena for konflikter – faciliteter, spor og ruter til udeliv får kritik for ikke at harmonere med vild natur og biodiversitet.

Men behøver vi kæmpe om naturen? Benyttelse og beskyttelse kan sagtens gå hånd i hånd, hvis vi arbejder på tværs og bruger fritidslivets viden. Er der nødvendigvis et modsætningsforhold mellem biodiversitet og intensiv rekreativ brug, hvis bare den rekreative brug styres? 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I Lokale og Anlægsfonden er vi eksperter på at udvikle faciliteter, hvor fritidslivets brugere deler og møder hinanden om en fælles kærlighed til naturen. Faciliteter, der ovenikøbet er med til at få danskere ud, som ikke før har sat fødderne på skovstierne.

Et fremsynet bud på det er fem trailcentre placeret rundt i Danmark – et mødested for skovens brugere til alle former for aktivt udeliv – fra den rolige vandrer til mountainbikeren. Og på Sydfyn har shelters fået mindre erfarne naturbrugere og børnefamilier ud.

Benyttelse og beskyttelse kan sagtens gå hånd i hånd, hvis vi arbejder på tværs og bruger fritidslivets viden.

Jens Øyås Møller og Jakob Færch
Udviklingskonsulenter, Lokale og Anlægsfonden

Danskerne har brug for aktive oplevelser i naturen

Særligt bynært er der pres på. Derfor skal der også investeres i ny natur, infrastruktur og faciliteter tæt på, hvor folk bor.

Naturpark Amagers nye spots i til oplevelser i naturen er gode eksempler på steder, der kan invitere danskerne ud, og bygge bro mellem by og natur. Noget som er særligt aktuelt for børnene. En tredjedel af danske børn har aldrig klatret i et træ i skoven, og to tredjedele har aldrig prøvet at overnatte i naturen.

Vi ved, at især sociale oplevelser og samvær med vennerne og familien i naturen er vigtigt for både børn og teenagere. Vores erfaring er, at faciliteterne kan gøre en forskel, men de skal udvikles stedsspecifikt med fokus på det sociale. 

Unge skove er et rekreativt udemekka 
Mange steder er der nye skove på vej, og de skal både beskytte vores grundvand, sikre biodiversitet og binde co2. Samtidig rummer de et rekreativt potentiale, der faktisk overstiger vores udendørs idrætshaller. Planlagt rigtigt kan de rumme både mange aktiviteter og mange brugere på en og samme tid. 

Et nationalt inspirationskatalog om skovrejsning giver gode bud på kombinationen af dyreliv og aktivt udeliv som i den bynære True Skov. I mange skovrejsningsprojekter er det rekreative lag ikke tænkt nok ind fra start og først kommet til, når skovene er rejst. De unge skove har stor værdi allerede i de unge år.

Danskernes behov for aktiv natur kalder på, at vi tænker os om fra start, så vi ikke rejser skov og naturparker uden at overveje, hvordan den bliver til glæde for flest muligt. Lad os gå sammen og finde en god balance, så vi kan forbedre biodiversiteten og skabe gode mødesteder i naturen på samme tid.

Vild natur kan også være rekreativ natur.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00