Debat

Friluftsrådet: Den pludselige friluftsinteresse er ikke et problem

Vi skal oplyse og opdrage de nye naturgæster, som vil kunne bruge naturen under ansvar, men vi skal ikke forhindre dem i at komme ud i vores natur, skriver Niels-Christian Levin Hansen.

Der bør etableres et nationalt netværk af stier og ruter, der binder de store naturperler og lokale knudepunkter sammen, skriver Friluftsrådets formand.
Der bør etableres et nationalt netværk af stier og ruter, der binder de store naturperler og lokale knudepunkter sammen, skriver Friluftsrådets formand.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Niels-Christian Levin Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fra flere sider hører vi for tiden om trængsel i naturen som et problem, og nogle steder bliver løsningen at lukke naturen eller stierne af.

Lad mig slå det fast med det samme, at jeg ikke deler opfattelsen af, at den pludselige friluftsinteresse er et problem, og jeg er slet ikke med på en løsning, der forringer mulighederne for at komme ud i naturen. Tværtimod er løsningen, at vi lige nu investerer i mere natur og flere friluftsmuligheder.

Det seneste halve år er den voksende interesse for friluftsliv, som blev skubbet på vej af coronanedlukningen, for alvor blevet cementeret.

Danskerne har været ude, ikke bare i det lune efterår, men også hele vinteren, brugt naturen til at mødes, holde fødselsdag, gå ture sammen og være aktive. Og det vil de blive ved med.

Vi har spurgt befolkningen, og svaret er entydigt: Langt de fleste forventer fortsat at bruge naturen mere, end de gjorde før coronakrisen.

Vi skal oplyse og opdrage de nye naturgæster, så naturen bruges under ansvar og på bæredygtig vis, men ikke forhindre dem i at komme ud i vores natur. 

Vi skal imødekomme efterspørgslen
At så mange har opdaget, hvad friluftsliv kan gøre for vores fysiske og mentale helbred, er vi i Friluftsrådet rigtig glade for og har skarpt fokus på at arbejde for, at så mange som muligt fastholder de gode, sunde vaner med aktivt friluftsliv og frisk luft.

Muligheden for friluftsliv er et afgørende bidrag til folkesundhed og livskvalitet. Det skal vi da ikke lukke af. Det er helt afgørende, at vi i Danmark nu sætter alle kræfter ind på at imødekomme den efterspørgsel, der er på at komme ud i naturen.

Danmark skal have mere natur og dermed plads til det friluftsliv, så mange holder af

Niels-Christian Levin Hansen
Formand, Friluftsrådet

Den langsigtede løsning er ikke at lukke stier og naturområder. Udfordringen er mangel på plads til natur, og løsningen er mere natur og mere plads.

Danmarks 43.000 kvadratkilometer er fordelt på cirka 14 procent byer og veje, 14 procent skov, 12 procent heder, klitter, søer med videre og 60 procent landbrug.

En jordreform er et meget vigtigt greb, men også bynær skovrejsning, omdannelse af grusgrave og andre arealer må i spil, også selv om det er langsigtede løsninger.

Etabler et nationalt netværk af stier
Danmark skal have mere natur og dermed plads til det friluftsliv, så mange holder af.

Det gælder også i klimatilpasningen: Når vi alligevel laver kystsikring, vandopsamling og andre tilpasninger, skal det samtidig give nye muligheder for friluftsliv.

Og så skal vi i stedet for at lukke populære stier lave flere stier, der gør det nemt at komme ud i naturen. Binde dem sammen på kryds og tværs af landet, lad dem føre nye steder hen.

På den måde vil man dels se og opleve andre dele af vores skønne land, dels vil det betyde, at folk ikke klumper sig sammen på de samme steder.

Friluftsrådet har en stærk ambition om at etablere et nationalt netværk af stier og ruter, der binder de store naturperler og lokale knudepunkter sammen – fra øst til vest, fra land til by, fra skov til kyst.

Det vil være en klar forbedring af friluftslivet, og det har vi som samfund brug for.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00