Halm til bioethanol trods kritik

NYHED: Statoil og Dong Energy vil producere 2. generations bioethanol til transportsektoren, selvom satsningen møder hård kritik fra eksperter og miljøministeren.

Man forsøger at skabe den politiske stemning for at lave disse anlæg ved at lave demonstrationsanlæg og vise at man godt kan. Men hele det teknologiske spor er forkert. Jo flere spritfabrikker der bliver bygget - jo værre. Jo mere biomasse bliver der beslaglagt fra bedre formål, og vi har så lidt biomasse, at vi skal bruge det med omtanke.

Henrik Wenzel
Lektor i miljøregnskab ved Syddansk Universitet
Fakta
-Statoil er det eneste selskab i Danmark der markedsfører biobenzin

-Det skrinlagte 1.generationsanlæg i Kalundborg skulle håndtere 100.000 tons om året. Det nye 2.generationsanlæg skal håndtere 30.000 ton.

-Det vil resultere i en årlig produktion af 4.500 ton bioethanol, 13.500 ton foder til landbruget og 10.500 ton fast biobrændsel, som kan erstatte kul til el- og varmeproduktion.

-Biobenzinen er tilsat 5 pct. bioethanol fra Sydeuropa og Brasilien.

-Produktionen af bioethanol i f.eks. Malaysia, Indonesien og Brasilien er baseret på at indvinde natur arealer og skov.

-To forskere fra University of Leeds har netop offentliggjort en rapport, der viser at indvinding af land udleder op til 9 gange mere CO2 over 30 års periode, end man sparer på de samme 30 år ved at bruge biobrændsler.

-Indtil 2004 stod bevillingerne til forskning og produktion af bioethanol stille, men regeringen har nu givet 200 mio. kr. over de næste fire år til 2.generations bioethanol.

-Regeringen fremsætter et lovforslag om, at bæredygtige biobrændstoffer skal udgøre 5,75 procent af al benzin og diesel til køretøjer fra 1. januar 2010. I henhold til EU-målet skal det øges til 10 procent i 2020.


Kilde: University of Leeds, SDU

Statoil har opgivet planerne om et bioethanolanlæg i Kalundborg til 1 mia. kr., på grund af for dyre kornpriser og for lav pris på bioethanol.

I stedet satser selskabet nu sammen Dong Energy på at lave et andengenerations bioethanol demonstrationsanlæg.

Det sker på trods af, at miljøminister Connie Hedegaard (K) allerede i foråret kritiserede brug af halm til biobrændstof.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00