Heunickes PFAS-plan afhænger af forhandlinger hos Wammen. Og her bringes et milliardbeløb i spil

Et milliardbeløb til PFAS er bragt til bordet i forhandlingerne om Grøn Fond, som er i sin afgørende fase. Miljøministerens PFAS-plan afhænger af resultatet.

PFAS-forurening er en del af forhandlinger om Grøn Fond.
PFAS-forurening er en del af forhandlinger om Grøn Fond.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Der skal sættes et markant beløb af til PFAS i de verserende forhandlinger om Grøn Fond.

Det mener både SF og Enhedslisten, der er en del af forhandlingerne. 

Den store hurdle er, at regeringen vil bruge et trecifret millionbeløb på bovaer.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Miljøordfører

SF foreslår helt konkret, at der afsættes 2,5 milliarder kroner til at bekæmpe forureninger frem mod 2030. Heraf skal 1,25 milliarder gå til PFAS-forurening, mens de resterende 1,25 milliarder skal gå til oprensning af generationsforureninger.

"PFAS-forureningerne har sneget sig ind i alt fra havskum til børns regntøj. Og de findes fra Thy til Amager. Så det er sammen med generationsforureningerne en meget vigtig prioritering for SF i de her forhandlinger," siger SF’s politiske ordfører, Signe Munk.

Der er afsat over 50 milliarder kroner frem mod 2040 i Grøn Fond, som regeringen, Enhedslisten, SF, Radikale og Konservative står bag. Og i disse uger forhandler partierne om en større udmøntning af nogle af de mange milliarder.

Enhedslistens klima- og miljøordfører Søren Egge Rasmussen bakker op om at få afsat et stort beløb til forureninger.

"Det har vi ikke noget problem med," siger han.

Hvad er PFAS?
  • PFAS er en stor gruppe stoffer, der gennem mange år er blevet brugt i mange forskellige produkter, og som derfor findes mange steder i dag. Det bliver blandt andet brugt i regntøj, stegepander og kosmetik.
  • PFAS-stofferne er meget svært nedbrydelige og kaldes derfor også evighedskemikalier. Det betyder, at de både ophobes i mennesker og i miljøet.
  • Stofferne er så udbredte i dag, at de er i maden, vi spiser, og vandet vi drikker. Der er målt PFAS i havskum. På arealer tæt ved kysten, og
  • Danske regioner har identificeret omkring 15.000 grunde rundt om landet, som muligvis kan være forurenet med PFAS.
  • PFAS er blandt andet mistænkt for at være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og at kunne ødelægge immunforsvaret. Stofferne er ikke akut farligt at indtage, men da stofferne nedbrydes meget langsomt i kroppen, kan de ophobes og derfor give sundhedsproblemer over tid.

Landbruget er den store hurdle

Selvom Enhedslisten gerne ser et pænt beløb til PFAS, så er partiet selv kommet med ønsker om at få flere penge til udrulning af fjernvarme samt til mere skovrejsning. Søren Egge Rasmussen taler dog mest af alt om at få forpurret regeringens ønske om at bruge penge på foder-tilsætningsstoffet bovaer, som kan sænke metudslippet fra køer.

"Den store hurdle er, at regeringen vil bruge et trecifret millionbeløb på bovaer. Det er et stof, der vil forringe dyrevelfærden, blandt andet fordi det vil betyde, at flere konventionelle køer kommer på stald," siger Søren Egge Rasmussen.

Læs også

Miljøminister Magnus Heunicke (S) følger efter alt at dømme godt med i, hvad der sker ovre i Finansministeriet i disse dage. I et nyt svar til Folketinget skriver han nemlig, at den forsinkede PFAS-handlingsplan – som skulle have set dagens lys inden årsskiftet – afventer forhandlingerne om Grøn Fond.

"Med aftalen om Grøn Fond vil den finansielle ramme for PFAS-handlingsplanen falde på plads. Herefter indkaldes aftalepartierne bag Grøn Fond og finanslov 24 til forhandling om den konkrete udmøntning," skriver ministeren i et svar til Alternativets Sascha Faxe. 

Grunden til at ministeren også nævner finanslovs-partierne er, at man med den aftale afsatte 198 millioner kroner til PFAS-handlingsplanen.

S: Vi ser meget ens på det

Altinget vil gerne vide, hvor mange penge regeringen selv ønsker at bruge på PFAS-handlingsplanen. Det har dog ikke været muligt at få en kommentar fra finansminister Nicolaj Wammen (S). I stedet henviser regeringen til Socialdemokratiets klimaordfører Lea Wermelin.

Læs også

Hun ønsker ikke at sætte tal på, men understreger, at målet med Grøn Fond er at støtte mange forskellige grønne formål – herunder forurening.

"Jeg er også dybt bekymret over PFAS-forurening, som der skal gøres noget ved. Grunden til, at jeg ikke står og sætter beløb på her, er, at vi ikke forhandler gennem pressen," siger hun og tilføjer:

"Men min oplevelse er, at vi ser meget ens med de andre partier på, hvilke områder der er behov for at bruge penge fra Grøn Fond."

Bovaer er sund fornuft

Lea Wermelin er dog mere uforsonlig, når det kommer til Enhedslistens ønske om ikke at sætte penge af til bovaer.

"Det er sund fornuft at bruge foder, der kan udlede mindre fra landbruget. Men vi skal selvfølgelig lave en model, der giver mening," siger Lea Wermelin.

Men hvad med bekymringerne for dyrevelfærden?

"Det er helt fair at have en bekymring, når der er tale om et nyt virkemiddel. Og selvfølgelig skal vi passe godt på dyrevelfærden. Men jeg synes også, man skal passe rigtigt godt på med at afvise et virkemiddel, som, vi ved, virker," siger hun. 

Altinget har uden held forsøgt at få en kommentar til denne artikel fra De Konservative og De Radikale.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signe Munk

MF (SF)
Sygeplejerske (Via UC, 2023), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 2013)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00