Salg af pesticider er steget markant: Landmænd har hamstret for at undgå afgift

I 2022 blev der købt markant flere pesticider af danske landmænd end året før, herunder især insektmidler med høj miljøbelastning, der indeholder PFAS. Man har købt ind til lager som reaktion på justering af pesticidafgiften, lyder det fra Landbrug & Fødevarer, mens DN kalder indkøbet for vanetænkning og efterlyser andre metoder.

Foto: Ritzau/Thomas Borberg

Pesticiderne er allevegne, på markerne, i grundvandet og fødevarerne, og nogle af dem er særligt belastende for biodiversiteten og menneskers sundhed.

Selvom regering og opposition har mål om at nedbringe brugen af sprøjtemidler, købte landmændene stort ind af pesticider i 2022, især insektmidler med høj belastning som indeholder PFAS, der blev solgt i dobbelt så store mængder som året før. 

Det viser den årlige bekæmpelsesmiddelstatistik, der netop er udkommet og baserer sig på salgstallene for pesticider indberettet i 2022.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024