Debat

Industrien er en del af løsningen på en bæredygtig fremtid

RIO+20: DI ville gerne have haft en mere ambitiøs Rio-aftale med faste målsætninger, men aftalen er dog et skridt i den rigtige retning, mener DI-direktør Lars Goldschmidt.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er alligevel glædeligt, at der er nået en aftale, hvor grøn vækst anerkendes af alle 192 lande som en del af løsningen på verdens bæredygtighedsproblemer. Men der mangler konkrete og langsigtede mål.

Lars Goldschmidt
Direktør, DI
Af Lars Goldschmidt
Direktør, DI

Grøn økonomi er i vælten i disse dage i Rio, hvor virksomhederne er en del af løsningen på de mange udfordringer, politikerne har forhandlet om. Men jeg vil ikke lægge skjul på, at dansk erhvervsliv gerne havde set en væsentligt mere ambitiøs aftale. Det er alligevel glædeligt, at der er nået en aftale, hvor grøn vækst anerkendes af alle 192 lande som en del af løsningen på verdens bæredygtighedsproblemer. Men der mangler konkrete og langsigtede mål.

Industri og virksomheder bruger også af fælles goder som vand, skov og økosystemer, og derfor må erhvervslivet nødvendigvis også være med forrest, når ressourcerne skal beskyttes og anvendes bæredygtigt. Det er i virksomhedernes interesse, at ressourcerne anvendes effektivt.

Brug for globale partnerskaber
Jeg håber, at aftalen i Rio kan revitalisere globale partnerskaber om grønnere forretningsmodeller. Derfor skal DI og vores medlemsvirksomheder deltage aktivt i den grønne udvikling og bruge vores erfaring og knowhow inden for teknologi og udvikling. På den måde kan bæredygtige løsninger overføres effektivt til ulande og vækstøkonomierne i samarbejde mellem myndigheder, civilsamfund og den private sektor. Netop teknologiske løsninger og samarbejde på tværs af institutionsniveauer er der lagt vægt på i aftalen, og det mener jeg er særligt vigtig.

DI er enig med EU's arbejde for at fastsætte konkrete målsætninger, der kan afløse de eksisterende 2015-mål. Med den nuværende aftale, er der lavet en plan for, hvordan og hvornår disse mål skal udvikles. De langsigtede politiske mål er nødvendige for at skabe de rammebetingelser, der fordrer, at industrien udvikler de innovative løsninger, der skal til for at RIO+20 giver resultater på lang sigt.

Fakta

Fra Rio+20
I de næste dage skriver en række organisationer og politikere indlæg fra bæredygtigheds-topmødet Rio+20 i Brasilien.

Indlæggene er udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger og oplevelser.

Det er derfor afgørende, at der hurtigst muligt udarbejdes konkrete mål, der tager højde for økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed. Det har været en skrøbelig proces at få aftalen i hus, men et resultat, der kobler vækst, miljø og social inklusion, er et stort skridt i den rigtige retning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Goldschmidt

Næstformand, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Bestyrelserne, Næstformand Dansk Fjernvarmeforening, Formand for Horsens Fjernvarme
cand.polyt. (DTU 1981), ph.d. (DTU 1985), ph.d. (CBS 1993)

0:000:00