Debat

Invasive arter truer også sundheden

DEBAT: De invasive arter truer ikke blot den danske biodiversitet. Også astmatikere og allergikere er hårdt ramt på grund af den invasive bynke. Det skriver Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Den invasive plante - bynken - forlænger den danske pollensæson med 6-8 uger og bør bekæmpes. Det mener Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.
Den invasive plante - bynken - forlænger den danske pollensæson med 6-8 uger og bør bekæmpes. Det mener Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.Foto: Astma-Allergiforbundet Danmark
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Invasive arter af dyr og planter påvirker altså ikke alene naturen - men også sundheden. 

Anne Holm Hansen
Vicedirektør, Astma-Allergi Danmark
Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

Af Anne Holm Hansen
Vicedirektør i Astma-Allergi Danmark

Hvordan bevarer vi den danske natur? Hvad gør vi ved invasive arter? Sådan kører debatten i en del af Folketinget for tiden. I en anden del handler debatten om sundhed:

Hvordan sikrer vi bedst danskernes sundhed, og hvor kan vi sætte ind for at forebygge sygdomme. Set med allergi-brillerne på hænger miljø og sundhed uløseligt sammen. Et godt eksempel på det er den invasive art bynke-ambrosie. Den er så småt ved at få fodfæste i Danmark, og det er ærgerligt for naturen, hvis den overtager landskabet og udrydder andre arter.

Invasiv bynke-ambrosie 

Det er dog mindst lige så ærgerligt for de op mod en million danskere, der har høfeber på grund af pollen. Pollen fra bynke-ambrosie er nemlig stærkt allergipotente – de kan bedst sammenlignes med birkepollen. I lande, hvor planten har fået fodfæste, viser allergien sig allerede massivt i statistikkerne. I Schweiz har 12 pct. af befolkningen allergi over for bynke-ambrosie.

Omregner man det til danske tal, kan over en halv million risikere allergi over for planten. Så galt er det langtfra sikkert, at det går, men der er grund til at være på vagt. Trods den indtil nu ringe udbredelse af planten viste en undersøgelse fra Odense, at 19,8 procent af dem, der havde en positiv priktest, også reagerede på bynke-ambrosie.

Der er selvfølgelig forskel på sygdom og symptomer hos de danskere, der har høfeber på grund af pollen. Nogle har allergi over for en enkelt pollentype, andre for flere, og endnu andre har stort set hele paletten af pollenallergier. De er syge af deres allergi fra ca. midt februar til midt august. Udbredelsen af bynke- ambrosie er en meget dårlig nyhed.

Planten er meget allergifremkaldende. Bynke-ambrosie blomstrer i september, når de fleste øvrige pollentyper er afblomstret. Den kan dermed forlænge pollensæsonen med seks til otte uger. Det vil ikke efterlade mange af årets måneder som ”fri-måneder” uden allergene pollen i luften. Og det er ikke kun ubetydelige symptomer som lidt nys og snue, der er udsat for.

Dårlig livskvalitet for allergigere

Mennesker med middel eller svær høfeber er stærkt ramt på deres livskvalitet og har mange sygedage. Desuden risikerer de astma, da allergisk udløst astma er den hyppigste form for astma. Kigger vi igen på Schweiz, har 25 procent af alle de schweiziske pollenallergikere også astma på grund af bynke-ambrosie. I Danmark har klimaet indtil videre været for koldt til, at bynke-ambrosie kan producere frø. Alligevel findes planten i mange haver og byer, og det skyldes, at frøene er kommet i fuglefoderblandinger fra Østeuropa.

En ny EU-lov har ganske vist forsøgt at bremse spredning af planten, men handel, turisme og fx landbrug på tværs af landegrænser gør det næsten umuligt. Erfaringen viser, at hvis invasive arter først får fodfæste, så er de stort set umulige at udrydde. Astma-Allergi Danmark har netop holdt møde med Sundhedsstyrelsen, Naturstyrelsen, NaturErhvervstyrelsen og Fødevarestyrelsen om, hvad der kan gøres for at bremse bynke-ambrosie i Danmark.

Skærpet indsats mod bynke
Det er netop tværfaglig tænkning og initiativer, der skal til, hvis en indsats skal batte. Fra Astma-Allergi Danmarks side går vi igen i år ud med information om planten. Vi har bl.a. i år introduceret en guide, der gør det lettere for den enkelte at genkende bynke-ambrosie og dermed fjerne den i haven. Vores forslag er, at der kommer et nationalt initiativ i stil med de velkendte ”bjørneklo-dage”, hvor man rundtom i kommunerne gjorde en indsats for at fjerne den plante.

Vi vil gerne gøre meget mere, og vi vil helst gøre det i fællesskab: med kommuner, med offentlige styrelser, med politikere og med den enkelte borger. Tusindvis af mennesker har allergi, så vi må bremse nye planter, der viser sig at være meget allergifremkaldende og giver mange mennesker høfeber og astma. Når vi gerne vil styrke forebyggelse af høfeber og astma, skal vi huske at astma i mange tilfælde udløses af allergi. Invasive arter af dyr og planter påvirker altså ikke alene naturen - men også sundheden.

Men med en beskeden indsats kan vi på nuværende tidspunkt gøre noget – det bliver langt sværere, hvis vi venter, og planter som bynke-ambrosie sætter sig i den danske natur.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00