Journalist til WWF: Kom ud af busken og ind i ulvedebatten
DEBAT: WWF ligger inde med viden og erfaring i forvaltningen af samlivet med ulve, men i stedet for at hjælpe med at redde ulvene fra udryddelse stikker naturbeskyttelsesorganisationen hovedet i busken, skriver Jonna Odgaard.
Mikkel Bødker Olesen
RedaktionsassistentAf Jonna Odgaard
Miljøjournalist, forfatter
WWF har været påfaldende tavs i den årelange og stadigt mere ophidsede og fakta-løse debat om ulve. Derfor skrev jeg til WWF og kritiserede organisationen for tavsheden og opfordrede kraftigt til, at WWF kommer på banen med saglighed og viden i debatten om ulve.
Nu har jeg fået svar fra WWF. Det er dybt skuffende. For ikke at sige oprørende og dybt kritisabelt.
Mens de danske ulve står på en brændende platform med fare for at blive udryddet – legalt eller illegalt (skudt af krybskytter) – har WWF valgt at stikke hovedet i busken og ikke deltage i debatten.
Skriv til [email protected]
Hemmeligholder løsninger for offentligheden
I svaret skriver WWF blandt andet (efter at have rost sig selv for organisationens arbejde med at beskytte ulve i Europa!):
”Vores erfaring fra resten af Europa er, at de mange holdninger, fakta og udmeldinger fra lægfolk, beboere og eksperter kan komplicere diskussionerne og føre til en meget følelsesladet debat i medierne. Derfor har vi valgt at bruge vores viden og ressourcer på at fokusere på løsningerne i samarbejde med myndigheder, beboere og politikere i stedet for at indgå i ophedede debatter i medierne.”
Det er ubegribeligt, kujonagtigt og forkasteligt, at WWF ikke står frem i debatten med deres viden og erfaring i forvaltningen af og samlivet med ulve
Jonna Odgaard
Miljøjournalist, forfatter
Med disse løsninger, der ifølge WWF altså virker i resten af Europa, kunne WWF ellers bidrage væsentligt til kvaliteten af debatten herhjemme og foreslå løsninger, der dokumenteret virker.
I stedet vælger WWF at holde løsningerne hemmelige for offentligheden. Det samarbejde, som WWF skriver, man har med ”beboere” (der må menes beboere i ulvezoner), har vi intet hørt til i den vestjyske ulvezone, som jeg bor tæt på og ofte vandrer i.
Det er ubegribeligt, kujonagtigt og forkasteligt, at WWF ikke står frem i debatten med deres viden og erfaring i forvaltningen af og samlivet med ulve.
Drop de søde pandaer og kom ind i ulvedebatten
WWF laver hvervekampagner på Facebook med søde pandaer som blikfang. Og skriver på hjemmesiden, at WWF arbejder for ”Mere vild natur” i Danmark. Men når et vildt dyr som ulven genindvandrer i Danmark, et dyr, der virkelig er ”vild natur”, så vil WWF ikke kæmpe offentligt for beskyttelse af den og dens fortsatte eksistens i Danmark.
Dermed har WWF mistet al troværdighed som naturbeskyttelsesorganisation.