Anmeldelse af 
Steen Gade

Jubilæumsbog om miljø- og klimaministre er et wakeup-call om miljøoffentlighedens svagheder

Ny bog gennemgår med udgangspunkt i Miljøministeriet miljødebatten de sidste 50 år og afdækker, hvordan de samme problematikker har været udfordringer for næsten samtlige ministre. 

Bogen gennemgår 19 miljøministre og seks klimaministre og beskriver, hvordan de næsten alle har kæmpet med de samme miljø- og klimaudfordringer gennem tiderne.
Bogen gennemgår 19 miljøministre og seks klimaministre og beskriver, hvordan de næsten alle har kæmpet med de samme miljø- og klimaudfordringer gennem tiderne.Foto: Bjarke Ørsted / eu2012.dk
Steen Gade
50 år med miljø- og klimaministre i Danmark - Miljøpolitiske udfordringer i offentligheden
Oluf Danielsen
366 sider, udgivet 28. september 2021, forlag: Trykværket

Miljøministeriet fejrer i år, at det er 50 år siden, at Forureningsministeriet blev etableret som et af de første miljøministerier i verden. Regeringen fejrer den runde fødselsdag 5. november og Oluf Danielsen, professor emeritus på Roskilde Universitet fejrer det med 330 sider, hvor han detaljeret og grundigt refererer - og ind imellem kommenterer - debatten om miljø, siden Jens Kampmann blev Danmarks første "miljøminister".

Bogen starter klogt med at fortælle om de helt overordnede diskussioner om vækst, om behovet for balance mellem økonomisk vækst og alvorlige miljøskader for mennesker og natur, som prægede de år i slutningen af 1960'erne og begyndelsen af 1970'erne. Jeg kan for egen regning tilføje, at Robert Kennedy allerede i 1969 fremførte en svidende kritik af den måde bruttonationalprodukt-tænkning skævvrider den politiske debat.

Oluf Danielsen minder os også om, at det jo var i den her tidsperiode, at bogen 'Grænser for vækst' blev skrevet (udkom 1972), og at vi allerede i 1962 kunne læse om pesticidødelæggelser i Rachel Carsons berømte bog 'Silent spring'. Den bog, der med rette betegner starten på det, man kan definere som moderne miljøpolitik. Godt at læse for de mange, der tror, at den slags diskussioner er spritnye. De er faktisk grundlaget for ideen om miljøpolitik.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00