Kviksølv-rapport får ikke politisk efterspil

KVIKSØLV: DMU's rapport om høje koncentrationer af kviksølv i det danske vandmiljø får ikke miljøministeren til at iværksætte nye tiltag i forhold til kviksølv-forurening.
Den seneste rapport fra DMU om kviksølv-forbindelser i det danske vandmiljø giver ikke miljøminister Karen Ellemann (V) incitament til at ændre i lovgivningen. Det skriver ministeren i et svar til miljøordfører Ida Auken (SF).

Rapporten vil ikke give anledning til ændringer i natur- og miljølovgivningen,"men oplysningerne i rapporten kan få betydning for blandt andet vurderinger i VVM-projekter," skriver Karen Ellemann.

Koncentrationen af kviksølv i dansk fisk, fugle og pattedyr er ifølge DMU's rappport så høj, at det udgør en risiko for dyrelivet både i ferskvand og i havmiljøet. Ministeren forklarer de store koncentrationer af kviksølv med 'fortidens synder' og påvirkning ude fra.

"Årsagen til overskridelserne af miljøkvalitetskrav for kviksølv, som rapporten beskriver, skyldes i høj grad tidligere tiders anvendelse og udledning af kviksølv, samt det forhold, at kviksølv kan transporteres over store afstande. Der er derfor også tale om et internationalt problem," skriver ministeren i sit svar til Ida Auken.

Miljøstyrelsen har på baggrund af en VVM-undersøgelse netop givet DONG lov til at fyre mere med kul. Det vil betyde større udledning af kviksølv, og netop dét kritiserer både Greenpeace og Ida Auken, fordi VVM-undersøgelsen, der ligger til grund for tilladelsen, ikke tager højde for den stigende udledning af kviksølv til det omkringliggende natura 2000-område.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00