Landbrugets miljøgodkendelser i problemer

NYHED: Skov- og Naturstyrelsen tester stadig systemet til miljøgodkendelse af husdyrbrug, men landmændenes tålmodighed er snart brugt op.
Natali Braagaard

Landmændene ved ikke, om de er købt eller solgt.

Hans Thysen
Miljøchef, Dansk Landbrug

Skov- og Naturstyrelsens nye elektroniske ansøgningssystem for miljøgodkendelser af husdyrbrug skulle have været i drift den 1. januar.

Knap to måneder efter virker systemet stadig ikke - og mens landbruget indtil nu har givet kommunerne arbejdsro efter kommunalreformen, begynder tålmodigheden at synge på sidste vers.

"Ved ikke, om de er købt eller solgt"
"På nuværende tidspunkt er der større eller mindre fejl i alle beregningsmodeller. Det betyder, at landmændene ikke kan indsende ansøgninger. Det er meget uheldigt. Det har jo en konsekvens for dem, som troede systemet kørte 1. januar," siger Hans Thysen, der er miljøchef i landscenteret for dansk landbrugsrådgivning under Dansk Landbrug.

Udover at landmændene mister penge, fordi de ikke kan komme i gang med deres nye produktion, har forsinkelsen også en psykologisk betydning:

"Landmændene ved ikke, om de er købt eller solgt. Det er ret forfærdeligt, hvis det viser sig, at man ikke har de muligheder for at kunne fremtidssikre sin produktion, som man troede," siger Hans Thysen.

Kommunen må afsætte ressourcer
Samtidig har kun 69 ud af 98 kommuner oprettet sig i ansøgningssystemet. Det vil sige, at de pågældende kommuner ikke kan modtage landmændenes ansøgningsskema, når systemet er i funktion - til den tid er der ellers rigeligt at tage fat på:

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00