L&F: Helt naturligt med flere pesticider

PESTICIDER: Der er gode forklaringer på det stigende salg af pesticider fra 2009-2010, lyder det fra Landbrug & Fødevarer (L&F). Regeringen kommer snart med nye pesticidafgifter. DN mener ikke, det er nok.
At pesticidforbruget steg i 2010, kommer ikke som en overraskelse for Landbrug & Fødevarer.
At pesticidforbruget steg i 2010, kommer ikke som en overraskelse for Landbrug & Fødevarer.
Hjalte T. H. KragesteenAnders Jerking

Der er ikke noget, der tyder på, at landmændene på den her måde vil holde op med at sprøjte. For der bliver ikke lagt stor nok afgift på, og de kan bare vælge noget andet at sprøjte med.

Ella Maria Bisschop-Larsen
Præsident i Danmarks Naturfredningsforening
Landmænd er købmænd ligesom alle mulige andre, lyder forklaringen fra Landbrug & Fødevarer, efter at nye tal har vist markant større salg og behandlingshyppighed for pesticider i 2010.

"Det er ikke nogen stor overraskelse, at salget af pesticider er steget fra 2009 til 2010. For langt den største del af stigningen dækker over, at prisen på roundup var meget høj for så at falde i 2010," siger Søren Korsholm, der er plante- og energipolitisk chef i Landbrug & Fødevarer.

Udmeldingen kommer i kølvandet på netop offentliggjorte tal fra Bekæmpelsesmiddelstatistikken, der viser, at salget af pesticider i 2010 steg med 39 procent, mens behandlingshyppigheden er steget med 12 procent. Det vil sige, at behandlingshyppigheden nåede 2,8 i 2010, hvilket er langt fra målet om 1,7, som blev fastsat i VK's Pesticidplan 2004-2010.

Men det er ikke kun mellem 2009 og 2010, at landmændenes brug af pesticider er stigende. Ser man på udviklingen i treårsgennemsnit af behandlingshyppigheden siden 2000, har den været støt stigende. Også det er der en naturlig forklaring på, mener L&F.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00