Miljøminister i nyt samråd om gaslager

FORURENING: Steen Gade (SF) indkalder nu for anden gang miljøministeren i samråd om Energinet.dks udskylning af gaslagre i Limfjorden. En udskylning vil tilføre fjorden flere tungmetaller og dermed være et brud på vandrammedirektivet, mener han.

Karen Ellemann kan ikke bare give en tilladelse efter de retningslinjer, der lå før, selvom der ikke er tale om en udvidelse. Hun må tænke på en helt ny måde, for det er ikke i overensstemmelse med vandrammedirektivet at forøge indholdet af tungmetaller i Limfjorden.

Steen Gade (SF)
Medlem af Folketingets Miljøudvalg
Fakta

Gaslageret i Lille Torup ved Limfjorden består i dag af syv underjordiske hulrum - såkaldte karverner. Hulrummene dannes ved, at der ledes vand fra et sted i Limfjorden ned i undergrunden, hvor det opløser saltet. Herefter skylles vand og salt ud igen et andet sted i Limfjorden.

I denne proces vil der blive udledt salt, samt tungmetaller - blandt andet bly, kobber, cadmium og kviksølv. Fiskerne påpeger desuden, at der i processen suges alger ind, som dør og derefter skylles ud som dødt organisk materiale. Fiskerne frygter iltsvind, fiskedød og ødelæggelse af muslingefiskeriet i fjorden.

Der er stadig udsigt til flere tungmetaller og mere fiskedød i Limfjorden, hvis Energinet.dk får tilladelse til at skylle sine underjordiske gaslagre ud i fjorden. I hvert fald ifølge Steen Gade, medlem af Miljøudvalget, som nu for anden gang indkalder miljøminister Karen Ellemann (V) i samråd om sagen.

"Jeg vil have ministeren til at tage stilling til, om der overhovedet er behov for en udskylning," siger Steen Gade.

Miljøministeren var tilbage i april måned i samråd om samme sag. På det tidspunkt var problemet for blandt andet Steen Gade og miljøordfører Per Clausen (EL), at ministeren ville give tilladelse til, at Energinet.dk kunne udvide gaslagrene i Limfjordens undergrund fra nuværende syv til 16 over en periode på 20 år. Ministeren tilkendegav, at miljøet ifølge en VVM-undersøgelse ikke ville tage skade af udledningerne, men fiskerne, lokale beboere, SF og EL var af den modsatte overbevisning.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00