Miljøretseksperter slår alarm over erstatningsordning

VINDMØLLER: Landets to professorer i miljøret advarer på det kraftigste mod erstatningsordningen til vindmøllenaboer, som Dansk Folkeparti holder fast i. Umulig at administrere og skadelig for miljøretten, lyder advarslen.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Forslaget er en mærkelig sammenblanding af ekspropriationserstatning og erstatning for skadegørende handlinger! Ordningen vil - sammen med det rod, der præger lovgivningen efter gennemførelsen af miljøansvarsdirektivet - betyde, at stort set alle miljøsager fremover kan komme til at handle om erstatningskrav.

Ellen Margrete Basse
Professor i miljøret
Den ellers meget diplomatiske og ofte forsigtige miljøretsprofessor Ellen Margrethe Basse fra Århus Universitet er gået til tasterne for at sende en lammende kritik af en erstatningsordning til naboer til vindmøller.

En ordning, som partierne bag det brede energiforlig fra i foråret blev enige om.

Men nu er erstatningsordningen, igen blevet et stridspunkt mellem Dansk Folkeparti, der krævede ordningen indført, og S, R og SF, der er voldsomt kritiske over for ordningen. De vil have ordningen begrænset mest muligt i det endelige lovforslag.

Ikke for levende mennesker
Landets to professorer i miljøret, Peter Pagh og Ellen Margrethe Basse, tager sig til hovedet over erstatningsordningen. En begrænsning af ordningen er ikke nok, for særlovgivningen vil forværre det kaos, som hersker i den danske miljølovgivning, mener de.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00