Debat

Miljøtekniker: Bæredygtigt Landbrug spreder forkerte oplysninger om skadevirkning af pesticider

Det er stærkt misvisende, at Bærerdygtigt Landbrug skriver, at pesticider ikke skader smådyr i vandløb. Man bør med størst mulig forsigtighed anvende giftige kemikalier nær vandløb og søer, skriver Sten Frandsen.

Mange vandløbsinsekter er meget følsomme overfor
sprøjtemidler, skriver Sten Frandsen. Her den Blåvingede Pragtvandnymfe, der lever 2-3 år nede i vandløbsbunden, inden den udvikler
sig til et voksent og flyvefærdigt insekt.
Mange vandløbsinsekter er meget følsomme overfor sprøjtemidler, skriver Sten Frandsen. Her den Blåvingede Pragtvandnymfe, der lever 2-3 år nede i vandløbsbunden, inden den udvikler sig til et voksent og flyvefærdigt insekt.Foto: Sten Frandsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er stærkt misvisende og direkte forkert, når foreningen Bæredygtigt Landbrug på deres hjemmeside i en overskrift på et indlæg skriver, at pesticider ikke skader smådyrene i vandløbene.

I indlægget henvises der til en forskningsrapport udarbejdet af Københavns Universitet og udgivet af Miljøstyrelsen. 

Pesticider kan i høj grad skade smådyrene i vandløbene, og jeg kan derfor kun opfordre til størst mulig forsigtighed, hvis man anvender disse giftige kemikalier nær ved vandløb og søer.

Sten Frandsen
Miljøtekniker

Mange pesticider eller sprøjtegifte er giftige for smådyrslivet i vandløbene. Nogle er endog særdeles giftige. Det gælder for eksempel stoffet cypermethrin, der er det aktive stof i flere forskellige sprøjtemidler, der bruges i landbrug og skovbrug.

Dyr dør ved lave pesticidniveauer
Af ovennævnte rapport, som Bæredygtigt Landbrug refererer til, fremgår det, at cypermethrin har en giftighed over for ferskvandstanglopper, vårfluer, døgnfluer og slørvinger i konventrationsniveauer på mellem 0,14 og 0,41 mikrogram per liter, hvilket er ekstremt lave værdier.

Som vandløbsmedarbejder og miljøvagt er jeg desværre flere gange blevet kaldt ud til vandløb, hvor smådyrslivet på kortere eller længere vandløbsstrækninger er blevet udryddet på grund af uheld med eller uforsigtig brug af sprøjtegifte.

Så jo, pesticider kan i høj grad skade smådyrene i vandløbene, og jeg kan derfor kun opfordre til størst mulig forsigtighed, hvis man anvender disse giftige kemikalier nær ved vandløb og søer.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00