Debat

Enhedslisten: Alle vandområdeplaner skal være i god økologisk tilstand i 2027

De sidste ti års regeringer har dumpet i vandmiljøindsatsen. Vi vil gå til forhandlingsbordet med krav om, at alle vandområdeplaner i 2027 skal være i god økologisk tilstand. Både når det gælder vandløb, søer, kystvand, grundvand og vandoplande, skriver Rasmus Vestergaard Madsen.

De sidste ti år er gået den forkerte vej for vandmiljøet, med en årlig øget udledning på to procent. Det er ikke længere muligt at udskyde en ambitiøs redningsplan for vandmiljøet, skriver Rasmus Vestergaard Madsen.
De sidste ti år er gået den forkerte vej for vandmiljøet, med en årlig øget udledning på to procent. Det er ikke længere muligt at udskyde en ambitiøs redningsplan for vandmiljøet, skriver Rasmus Vestergaard Madsen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Rasmus Vestergaard Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark har 8.754 kilometer kystlinje, og uanset hvor man befinder sig i landet, er der aldrig mere end 50 kilometer til havet. Inde i landet ligger over 120.000 søer og vandhuller og over 70.000 kilometer vandløb.

Tema

Nye vandplaner

I løbet af foråret skal der udkæmpes sværdslag om grøn omstilling af landbruget, og regeringen har så småt sat gang i et forhandlingsforløbet, der blandt skal udmønte sig i nye vandplaner.

Her er kvælstofudledningen en af de helt centrale udfordringer.

Hvordan bør opgaven gribes an? 

Mød panelet her:

  • Mette Gjerskov (S), miljøordfører
  • Jacob Jensen (V), miljøordfører
  • Rasmus Vestergaard Madsen (EL), miljøordfører
  • Sikandar Siddique (Frie Grønne), politisk leder
  • Torsten Gejl (ALT), miljøordfører
  • Søren Bukh Svenningsen, direktør for Dansk Miljøteknologi
  • Jørgen Evald Jensen, faglig direktør for Bæredygtigt Landbrug
  • Landbrug & Fødevarer

Sammen med grundvandet, er alt dette omfattet af EU's vandrammedirektiv. Det betyder, at vi har en særlig forpligtelse til at passe godt på det. Og det har vi – indtil nu - ikke været særligt gode til!

For biodiversitetskrisen foregår også i den danske natur. Flere og flere insekter, fisk og fuglene er rødlistede og eksperterne vurderer, at der er flere arter i tilbagegang end i fremgang.

Der er altså brug for, at alle partier nu kommer i arbejdstøjet, hvis vi skal nå målet om god økologisk tilstand i senest 2027.

Sparket til hjørne til fordel for sort landbrugspakke
Siden de første vandmiljøplaner i 80’erne har man forsøgt at sænke kvælstofudledningen, så der kunne opnås god økologisk tilstand i vandmiljøet, men vi er fortsat langt fra i mål. Den første vandplan for årene 2009 til 2015, blev trukket i langdrag og blev først vedtaget i oktober 2014. Altså med næsten fem års forsinkelse.

Der er ikke givet karakterer, men det bør stå lysende klart for enhver, at de sidste ti års skiftende regeringer har dumpet på vandmiljøindsatsen.

Rasmus Vestergaard Madsen (EL)
Ordfører for transport-, miljø- og landdistrikts

Det smøleri fik Danmark også berettiget en EU-dom for. Vandplanernes anden generation, som skulle følge efter, blev af den borgerlige regering sparket til hjørne til fordel for deres sorte landbrugspakke. Og vi må bare konstatere, at det de sidste ti år er gået den stik modsatte vej for vandmiljøet, da man har haft en årlig øget udledning på to procent.

Forsinkelser og manglende ambitioner for de to første vandplaner betyder, at vi har enormt travlt, og at det nu er op til de kommende forhandlinger om tredje generation vandområdeplaner at sikre, at vi opnår god økologisk tilstand senest i 2027.

Indsatserne har været for uambitiøse
Det er sådan med naturen, at den ikke indretter sig efter valgperioder og nuværende politiske flertal. Den kloge og gennemtænkte genopretning af den danske natur kræver langsigtede løsninger, som rækker langt ud i fremtiden.

Ambitionsniveauerne i vandplanerne et og to har været så ringe, at de ikke har forbedret den biologiske mangfoldighed eller kemiske kvalitet i vandområderne tilstrækkeligt – indsatserne har simpelthen været for uambitiøse.

Vandløbene er fødestuer og børnehaver for en lang række fiskearter, så vandløbene skal selvfølgelig ikke være afvandingskanaler for landbruget.

Rasmus Vestergaard Madsen (EL)
Ordfører for transport-, miljø- og landdistrikts

Nu står vi så her, hvor det ikke længere er muligt at udskyde en ambitiøs redningsplan for vandmiljøet. Der er ikke givet karakterer, men det bør stå lysende klart for enhver, at de sidste ti års skiftende regeringer har dumpet på vandmiljøindsatsen.

Fødestuer og børnehaver
Enhedslisten vil derfor gå til forhandlingsbordet med krav om, at alle vandområdeplaner i 2027 skal være i god økologisk tilstand. Både når det gælder vandløb, søer, kystvand, grundvand og vandoplande.

Vi vil have garanti for at næringsstofudledningen, både fra landbruget og fra spildevandsoverløb, sænkes til de maksimale 36.000 tons kvælstof og at der bliver taget det størst mulige areal lavbundsjord ud af omdrift. Vådområdeprojekter skal udformes og etableres, så de har størst mulig naturværdi og rekreativ kvalitet i sig selv og i det landskab, hvor de ligger.

Vandløbene er fødestuer og børnehaver for en lang række fiskearter, så vandløbene skal selvfølgelig ikke være afvandingskanaler for landbruget. Vandløb skal i langt højere grad sættes fri og genoprettes, og alle vandløb med naturpotentiale skal med i vandområdeplanerne, så de kan opnå god økologisk tilstand.

Vi skal have genskabt den naturlige hydrologi i ådalene. Det vil ikke bare give rigere natur i vandløbene, det vil også reducere risikoen for oversvømmelser. Det skal ske ved at udlægge landbrugsjorde til natur, så ådalsprojekter lettere kan gennemføres.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00