Ministre skyder på Enhedslisten i Amager Fælled-sag: ”Det er farligt og ærgerligt for debatten”

Både miljøministeren og boligministeren langer ud efter Enhedslisten i slagsmålet om byggeri på Amager Fælled. Venstrefløjspartiet bliver både kritiseret for debatform og for at mangle vilje til at sikre mere alment boligbyggeri.

Boligbyggeri på Amager Fælled var onsdag centrum for et samråd med både miljøministeren og boligministeren. 
Boligbyggeri på Amager Fælled var onsdag centrum for et samråd med både miljøministeren og boligministeren. Foto: Ritzau/Finn Frandsen
Hjalte T. H. Kragesteen

”Det er farligt for den demokratiske debat.”

Ordene kommer ud af miljøministerens mund på et samråd om Amager Fælled onsdag. Den højstemte kritik fra Lea Wermelin (S) er direkte rettet mod Enhedslistens ordfører for grøn omstilling Peder Hvelplund.

Ministeren er nemlig utilfreds med, at EL-ordføreren i den ophede debat om byggeprojektet har beskyldt Københavns Kommune for at bedrive ”juridiske fiksfakserier” for at kunne genoptage dele af byggeriet trods en afgørelse om midlertidig standsning fra flere klagenævn.

”Det er farligt og ærgerligt for debatten, at man prøver at mistænkeliggøre de myndigheder, vi har. Når man siger, at der bliver lavet juridiske fiksfakserier, så er man med til at sige ret direkte, at der er nogen der snyder på vægten,” sagde Lea Wermelin og fortsatte:

”Det gør, at mange tror, at selvom noget skulle være ulovligt, så vil myndighederne ikke rette sig efter det. Og intet kunne være mere forkert. Intet kunne være mere forkert.”

Sammen med boligminister Kaare Dybvad (S) var hun onsdag indkaldt til samråd af Enhedslisten om byggeriet på Amager Fælled. Indkaldelsen skete på foranledning af Enhedslisten som er stærkt kritisk over for, at byggeprojektet kunne fortsætte, selvom to klagenævn afgjorde at projektet skulle bremses indtil, der ligger en afgørelse om projektets påvirkning af stor vandsalamander.

Sagen er i mellemtiden blevet en sag ved byretten, som har afvist Københavns Kommunes vurdering af, at byggeriet af Vejlands Kvarter kan fortsætte. Den afgørelse har bygherren – Fælledby– i denne uge dog  kæret til landsretten

Myndigheder obstruerer
Enhedslistens Peder Hvelplund forsvarede under samrådet sin udtalelse om ”juridiske fiksfakserier” med, at natur og biodiversitet bør vægtes højest hos myndighederne, hvis der opstår juridiske usikkerheder. Han problematiserede i den forbindelse, at det har været en indsats fra borgergrupper og grønne foreninger, der fik påpeget de mulige juridiske problemer ved byggeriet.

”Hvis ikke Danmarks Naturfredningsforening havde reageret. Hvis ikke Amager Fælleds Venner havde rejst sagen. Hvem havde så? Vi kan ud fra myndighedernes ageren se, at de tvært imod har været obstruerende under den her proces,” sagde Peder Hvelplund og uddybede senere:

”Det er forstemmende, at man som borger skal se på, at sådan noget foregår. Vil ministeren i det mindste anerkende, at vi har en udfordring? Og at vi skal have fundet ud af, hvordan vi beskytter naturen bedre i sådan et tilfælde.”

Ikke høj biodiversitet
Miljøministeren lagde imidlertid ikke op til nogen ændringer af den måde processen kører på i dag. Og hun lod også under samrådet forstå, at hun ikke har i sinde at blande sig i byggeriet. Hun mindede i stedet om, at man fra Miljøstyrelsens side har vurderet, at naturen på det pågældende område ikke er noget særligt – og at der samlet set vil være tale om en forbedring for stor vandsalamander.

”Det er vurderingen, at det nye byggefelt ikke er kendetegnet ved høj biodiversitet. At artsrigdommen og variationen ikke er så høj, som på resten af Amager Fælled. Byggefeltet er vurderet som værende i ringe til moderat naturtilstand,” sagde Lea Wermelin.

Alternativets Torsten Gejl spurgte miljøministeren, om hun var glad for, at byggeriet er blevet stoppet, men det svarede hun ikke på. Boligminister Kaare Dybvad (S) ville til gengæld gerne forholde sig til, om det var klogt, at Enhedslisten og Alternativet stemte imod projektet i København.

”Jeg synes ikke, at det er klogt og fremsynet at stemme imod 600 almene boliger. Men selvfølgelig skal loven overholdes, og den proces kører i øjeblikket,” sagde han.

Boligminister: EL stemmer altid imod
Kaare Dybvad kritiserede gentagne gange Enhedslisten for at stemme alt for ofte imod alment boligbyggeri i København. Han henviste til en ny opgørelse, som viser, at Enhedslisten er det parti i København, som oftest stemmer imod lokalplaner med krav om almene boliger. 

”Planlægningen for Vejlands Kvarter er stemt igennem med et bredt flertal af partier, men Enhedslisten stemte imod. Og det er desværre ikke den eneste gang, Enhedslisten har stemt imod lokalplaner med krav om almene boliger,” sagde han og fortsatte:

”Enhedslisten er det parti, der skriver flest boliger på fanerne, men i praksis har man sjældent stemt med, når det gælder om at vedtage de nødvendige lokalplaner.”

Peder Hvelplund afviste boligministerens udlægning af, at partiet ikke stemmer for almene boliger.

”Vi deler venerationen for almene boliger i København. Og hvis vi skal battle på, hvilke lokalplaner der bliver stemt for og imod, så kunne jeg jo så spørge, hvorfor Socialdemokraterne har stemt imod Enhedslistens forslag om flere almene boliger i andre lokalplaner,” sagde Peder Hvelplund og opremsede en række lokalplaner inden han til sidst vente tilbage til det konkrete projekt på Amager Fælled:

”Det her handler om, hvilke forudsætninger, der skal være til stede, når vi skal bygge. Så vi bygger rigtigt og beskytter den truede natur.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

0:000:00