Debat

Ordgylle, manipulation - og om at forholde sig til fakta

DEBAT: Landbrug & Fødevarers omdømmekampagne er ren manipulation, påstår seniorforsker Rikke Bagger Jørgensen, DTU Risø. Desværre forholder seniorforskeren sig ikke til fakta. Det skriver Søren Korsholm, L&F.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Korsholm
Chef for plante-, energi- og klimapolitik i Landbrug & Fødevarer

Det er ganske rigtigt, at L&F i en reklame med et stort billede af husdyrgødning skriver "Ok, vindmøller er pænere at se på, men de producerer ikke nær så meget energi."

Det er ifølge Rikke Bagger Jørgensen ren manipulation, og hun begrunder det med, at biogas står for 3,4 procent af den vedvarende energi, mens vindmøllerne bidrager med 19 procent. De tal er vi ganske enige i, og L&F påstår da heller ingen steder, at biogas producerer mere energi end vindmøller. Tværtimod skriver vi i annoncen:

"75 % af den vedvarende energi, der produceres i Danmark, stammer fra biomasse. For ek-sempel halm, træ, affald og biogas fra husdyrgødning. I løbet af de sidste 15 år har vi faktisk fordoblet andelen af vedvarende energi i vores totale energiforbrug. Men målsætningen må stadig være at blive fuldstændigt uafhængig af fossile brændstoffer."

Her er tale om en samlet produktion, hvor biogas indgår. Men vi kan jo ikke, hver gang vi taler om biomasse, vise billeder af bionedbrydeligt affald, fiskeolie, en gang komøg, halmstrå og træ i form af træpiller og flis. Lige så vel som vindmøller ikke kan dække hele vores behov for ved-varende energi, kan biogas og biomasse heller ikke.

Men biogas vil blive et af de vigtigste red-skaber i forhold til at stabilisere fremtidens vindkraftdominerede energisystem, med mindre man på DTU Risøs nationallaboratorium for bæredygtig energi mener, at det bør gøres med kulkraftværker.

Uholdbar ø-tankegang
Herefter angriber seniorforskeren en anden af annoncerne, hvor vi ser et reagensglas med gylle. 

"Hvordan man skaffer 300 liter fyringsolie uden at pisse på miljøet." I annonceteksten forklares videre: "Det hedder biogas. I en knap så raffineret form kan det være gylle. Og det producerer en dansk malkeko en hel del af i løbet af et år. Faktisk så meget, at hvis det opsamles, kan det producere en mængde biogas, der svarer til 300 liter fyringsolie. Og i sidste ende være en del af løsningen på, hvordan Danmark kan blive uafhængigt af fossile brændstoffer."

Det kalder Rikke Bagger Jørgensen for uden hold i virkeligheden, fordi: "Der findes i dag kun få biogasanlæg, og med mindre der gives massiv økonomisk støtte til opførelsen, er der ikke ud-sigt til, at vi får mange flere."

Biogas er ifølge Finansministeriet et af de billigste klimavirkemidler. Biogas er et afgørende redskab i forhold til at kunne sikre den nødvendige bæredygtige udvikling i den animalske produktion. Biogas er den energi- og miljøteknologi, som giver de største synergieffekter i forhold til miljø, natur, klima og recirkulering af næringsstoffer.

Husdyrproduktion
Seniorforskeren mener desuden, at biogas er med til at fastholde en stor husdyrproduktion, som belaster miljøet. Biogassen ses som en "reparations-teknologi", som i sig selv ikke har en gevinst for samfundet. I stedet skal vi tilsyneladende ikke have animalsk produktion i Danmark.

Synspunktet synes at være, at man for samvittighedens skyld foretrækker at flytte produktio-nen ud af landet. Og det giver jo mening. For så kan man hverken se eller lugte den. Vi har en produktion med en af verdens mindste miljø og klimabelastninger, så at lukke i Danmark vil skade miljø- og klimapåvirkningen af såvel det danske forbrug som i global sammenhæng. Danmark er ikke en ø i globale miljø- og klimaspørgsmål.

Så spørgsmålet er, om vi i Danmark vil foretrække en husdyrproduktion uden afgasning af gyllen, import af varer med en dårligere miljø- og klimaprofil end det vi selv kan producere, eller om vi skal fortsætte med at forbedre den produktion, vi har. Landbrug & Fødevarer tror på det sidste.

Derfor skal vi sætte yderligere gang i afgasning af den gylle, der under alle omstændigheder produceres, og dermed opnå et bidrag til forsyningssikkerhed, billig reduktion af udslip af drivhusgasser, recirkulering af næringsstoffer og stabilisering af et ellers ustabilt, vindkraft-domineret energisystem.

Endelig angriber Rikke Bagger Jørgensen den danske juletræsproduktion, fordi der anvendes kunstgødning og sprøjtemidler. Danmark eksporterer for 1.6 mia. kr. juletræer og er et af de lande i EU, der sprøjter mindst. Vi har en særdeles restriktiv godkendelsesprocedure og et fintmasket overvågningssystem, der sikrer, at der ikke godkendes stoffer, der udgør en risiko for sundhed og miljø. I Danmark vil vi ikke bruge midler, der ødelægger vores drikkevand.

Store potentialer for fremtiden
Først og fremmest er landbrugs- og fødevareerhvervet meget andet og meget mere end pro-blemer. Når vi i al beskedenhed fortæller om vores potentialer i vores kampagne, er det selv-følgelig ikke fordi, vi sidder på hænderne og tror, at reklamer kan klare det alene.

Derfor indeholder Den Nye Fortælling også en anden kampagne, rettet mod os selv, som vi kalder Handling Bag Ord. Den skal - som navnet antyder - løfte erhvervet og sætte nye standarder for eksempelvis dyrevelfærd og påvirkninger af miljø og natur. Vi ved godt i erhvervet, at der er ting, vi kan gøre bedre, og vi lytter til kritik. Men vi forholder os også til fakta, og det synes vi ærligt talt også, vores kritikere skal.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Korsholm

Centerchef, Center for Byudvikling og Kultur, Gribskov Kommune
cand.silv. (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1998), mpa (CBS 2007)

0:000:00