På trods af dødstrusler, politianmeldelser og fodring af vilde heste frygter miljøministeren ikke for kommende naturnationalparker

Udpegelsen af 15 nye naturnationalparker her affødt en voldsom debat om rewilding, som indebærer alt fra politianmeldelser til dødstrusler. "Debatten er blevet ekstremt polariseret blandt nogle få,” mener miljøministeren og opfordrer til diskussion på et sagligt grundlag. 

Etableringen af i alt 15 nye naturnationalparker i Danmark har vakt røre hos visse befolkningsgrupper og skabt en stormfuld debat om, hvorvidt man bør udøve rewilding i de nye parker.
Etableringen af i alt 15 nye naturnationalparker i Danmark har vakt røre hos visse befolkningsgrupper og skabt en stormfuld debat om, hvorvidt man bør udøve rewilding i de nye parker.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Da miljøminister Lea Wermelin (S) præsenterede de første af Danmarks nye naturnationalparker, var der et stort smil på læben.

“Vi har brug for mere sammenhængende naturarealer, hvor naturen kan udvikle sig på sine egne præmisser. Derfor er jeg virkelig glad for at vi med aftalen her tager hul på Danmarks to første naturnationalparker,” udtalte miljøministeren, da de to første parker var blevet udnævnt.

Det var lige før, at det kunne ses som en slags gave til de danske lokalsamfund, at de snart kunne se frem til mere vild natur og vilde dyr i deres baghave.

Men den umiddelbare entusiasme har været lidt svær at holde fast i.

Siden da er i alt 15 nye naturnationalparker blevet udpeget, og det har antændt en debat så stormfuld, at den af flere bliver beskrevet som “polariseret”, “personlig” og “ubehagelig” og har medført alt fra politianmeldelser til dødstrusler.

Selvom polariseringen i debatten er “bekymrende” ifølge Lea Wermelin, tror hun på, at det nok skal lykkes at etablere de 15 “fantastiske naturnationalparker” på en god måde.

"Vi kommer aldrig til at kunne forene alle holdninger, men vi skal gøre forsøget. Det kræver, at alle gør en indsats for at lytte og acceptere, at der er andre holdninger end ens egen,” siger Lea Wermelin.

Læs også

En polariseret debat

Debattens omdrejningspunkt handler om, at man i de nye parker skal dyrke konceptet rewilding. Det indebærer blandt andet, at en række forskellige dyrearter skal sættes fri i naturen og kun leve af den føde, der er i området.

Mens fortalere kæmper indædt for rewilding i håbet om at få den frie natur igen, råber modstandere højt, da flere mener, at dyrevelfærden ikke vil være i orden i de nye naturnationalparker.

Altinget har fanget miljøministeren til en snak om hendes syn på den vilde rewilding-debat, og hvad den betyder for implementeringen af de nye naturnationalparker.

Hun ønsker ikke at gå ind i de konkrete sager ved Molslaboratoriet, hvor flere blandt andet er blevet sigtet for hærværk for at have fodret de vilde dyr.

“Jeg forholder mig til den politiske debat. Her er det fint, hvis vi er uenige, men lad os tage diskussionen med udgangspunkt i det, der rent faktisk er blevet besluttet,” siger Lea Wermelin.

Hvad er rewilding?
  • Rewilding betyder genforvildning og indebærer, at man slipper kontrollen med naturen for at lade naturlige processer udspille sig så frit som muligt og hermed udvikle biodiversiteten.
  • Konceptet indebære, at man sætter en række forskellige dyrearter fri i naturen, som kan hjælpe til at området udvikler sig.
  • Ved projektet hos Molslaboratoriet indebærer det, at man sætter en gruppe heste og køer ud for at leve vildt i et afgrænset område. Her skal de leve vildt af den føde, der er i området. Dyrene har adgang til vand og tilses hver dag.
     

Er du blevet overrasket over, hvor heftig en debat der er endt med at være omkring rewilding i de her nye naturnationalparker?

“Både og. Jeg oplever, at debatten er blevet ekstremt polariseret blandt nogle få. Til gengæld har vi set, at den brede del af danskerne har taget rigtig godt imod initiativet med naturnationalparkerne.”

“Men jeg er bestemt bekymret omkring, at der er en lille gruppe mennesker, som er meget højlydte i debatten. Det har medført, at der bliver stillet spørgsmålstegn ved myndighedernes autoritet, og de er blevet udsat for en tone, som ikke er i orden. Det er fair at tage den politiske debat, men vi skal respektere de ansatte, som skal løfte den her opgave. Det er meget vigtigt for at have en konstruktiv debat.”

Hvorfor tror du, at debatten er blevet så intens, som den er - i hvert fald blandt nogle grupper i befolkningen?

“De sociale medier antænder følelser og argumenter hos nogle, som ikke er baseret i virkeligheden. Der bliver påstået utroligt mange ting om dyrevelfærden, som ikke har nogen sammenhæng med det, som er blevet besluttet politisk. Det kan desværre være med til at gøre folk utrygge og bekymrede.”

“Det er problematisk for oplysningen om naturnationalparkerne, når nogle fortsætter med at tale ind i ekkokamre på sociale medier med påstande, som er faktuelt forkerte. Så bliver det svært at bygge den bro, som er nødvendig for at kunne forankre det her projekt godt blandt danskerne.”

Hvad har du gjort som minister for at tage hånd om den her rewilding-debat, som du selv beskriver som polariseret?

“Jeg elsker, at man kan diskutere følelsesmæssigt og passioneret i politik, men man er stadig nødt til at gøre det på et sagligt og faktuelt grundlag. Det har vi set det modsatte eksempel på i den her debat. Derfor har jeg forsøgt at tage fat på nogle af de myter, der er opstået. Især de myter, der handler om, at dyrevelfærden ikke vil være i orden.”

Nu er naturnationalparkerne ikke endeligt etableret endnu, men alligevel har der allerede været utroligt meget postyr ved Molslaboratoriet På Mols med alt fra politianmeldelser til fodring af dyrene og dødstrusler. Frygter du, at vi risikerer at se samme forløb, når naturnationalparkerne etableres rundt omkring i Danmark?

“Nej, det frygter jeg ikke. Men jeg tager fuldstændig afstand fra den adfærd, vi har set ved Molslaboratoriet. Det er så langt over stregen. Vi skal virkelig passe på den demokratiske samtale. Den er utrolig vigtig, for at vi kan tale om ting, hvor vi er uenige.”

Hvorfor frygter du ikke, at et lignende forløb som ved Molslaboratoriet kommer til at ske igen ved en af de nye naturnationalparker?

“Jeg synes, der er tydelige tegn på, at størstedelen af danske befolkning ønsker vildere natur. Det er ikke nogen tilfældighed, at alle kommuner i Danmark er med i konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune. Der er en folkebevægelse i gang for vildere natur. Derfor skal man også passe på fra politisk side at lægge alt opmærksomheden hos nogle få, de råber højest.”

Har du oplevet, at du er lykkedes med at gøre debatten mere fagligt funderet?

“Jeg synes, der er en god dialog i gang derude. Nu er de 15 områder udpeget, og folk er trukket i arbejdstøjet for at sikre, at vi får nogle fantastiske naturnationalparker lokalt. Derfor er min appel også til dem, som er meget højrystede, at man konfliktnedtrapper en smule og indgår i en konstruktiv dialog.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00