Kommentar af 
Poul Madsen

Poul Madsen: Nordic Waste-sagen kan blive en kæmpe boomerang tilbage i hovedet på Mette Frederiksen

Der er åbenlyst mange flere nuancer i sagen om Nordic Waste, end statsministeren forsøger at opildne os til at tro. Men research er som bekendt noget lort, for så havde Mette Frederiksen ikke fået billedet på katastrofestedet, skriver Poul Madsen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og miljøminister Magnus Heunicke (S) besøger sammen med borgmester Torben Hansen (S) og kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt Ølst i Randers, mandag den 22. januar 2024.
Statsminister Mette Frederiksen (S) og miljøminister Magnus Heunicke (S) besøger sammen med borgmester Torben Hansen (S) og kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt Ølst i Randers, mandag den 22. januar 2024.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Poul Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nordic Waste-skandalen lignede en af de enkle.

Skurken var den stenrige ejer, som er mangemilliardær, og som nægtede at betale for oprydningen.

Heltene var Randers Kommune, der tappert kæmpede for at rydde op.

Sådan en enkel og letforståelig konflikt mellem det gode og det onde er en politisk drømmecase.

Derfor har vi oplevet politikerne stå nærmest stakåndede i kø for at fordømme Nordic Waste og ejeren, Torben Østergaard-Nielsen.

Mandag kom statsministeren også på banen. Muligheden for et par hurtige popularitetspoint kunne hun og hendes rådgivere åbenbart heller ikke modstå. Derfor dukkede Mette Frederiksen, ledsaget af den samlede danske presse, op på katastrofestedet, mudderpølen, udenfor landsbyen Ølst ved Randers.

Der er åbenbart ingen politikere, inklusiv statsministeren, der har spurgt Randers Kommune, hvad de egentlig har gjort for at stoppe miljøkatastrofen?

Poul Madsen

Fotoet af den bekymrede statsminister, der støtter sin gæve partikammerat, borgmesteren i Randers, Torben Hansen, blev bragt overalt.

Men det kan give bagslag. For der er åbenbart ingen politikere, inklusiv statsministeren, der har spurgt Randers Kommune, hvad de egentlig har gjort for at stoppe miljøkatastrofen?

Jeg er klar over, at det er et irriterende spørgsmål, for det risikerer at nuancere billedet af det gode mod det onde.

Og som vi jokede med på Ekstra Bladet: research er noget lort, for det ødelægger den gode historie.

Der er bestemt heller ingen grund til at frikende Nordic Waste og Torben Østergaard-Nielsen. De har givet den gas som grøn miljøvirksomhed, uden at have styr på alt det forurenede lort, som de modtog. De har heller ikke været i stand til at rense jorden, som de ellers påstod, at de kunne.

Men jeg kan alligevel godt forstå, at Torben Østergaard-Nielsen ikke har lyst til at betale mange hundrede millioner kroner til kommunen for oprydningen, så længe sagen ikke er bedre belyst end nu.

Læs også

En lang række medier har de seneste dage gravet ubehagelige detaljer om kommunens rolle frem fra mudderet. Siden 2021 har man på satellitbilleder kunne se, at et jordskred var i gang, og i foråret sidste år blev skredet også synligt fra jorden, da en lagerbygning nærmest var dækket af jord. Det fastslår De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) i en rapport.

Ekstra Bladet kunne tirsdag fortælle, at Randers Kommune har ført tilsyn hos Nordic Waste 19 gange fra 2021 og frem til i dag. Ifølge Miljøstyrelsens hjemmeside har de ikke givet et eneste 'påbud' eller en eneste 'håndhævelse', som det hedder på ekspertsprog. 

I februar sidste år afviste kommunen i et svar til fem byrådspolitikere, at der var risiko for jordskred af den karakter, vi ser lige nu: "Det vurderes, at omgivelserne ikke kan blive påvirket af jordskred", skrev de.

Nu ved vi, at kommunen i uhyggelig grad tog fejl, og at de overså en række advarselslamper.

Nu ved vi, at kommunen i uhyggelig grad tog fejl, og at de overså en række advarselslamper.

Poul Madsen

Men det vil borgmester Torben Hansen (S) på ingen måde indrømme. Alt er Nordic Wastes skyld, og det er selvfølgelig også nemt at være bagklog, men for mig virker det som om borgmesteren og hans politiske flertal i Randers har været døve og blinde, eller også har de ikke villet se problemerne.

Nordic Waste har stor betydning i byen. Det handler om 30 arbejdspladser, og op mod en tredjedel af aktiviteterne i Randers Havn knytter sig til virksomheden.

Men måske er det mest ærlige svar, det svar som Venstres byrådsmedlem, Jens Peter Hansen, kom med i News & co. på TV2 tirsdag: "Vi evnede nok ikke at forestille os problemerne".

Nej, det kan man roligt sige, og som alle andre løb han også fra ansvaret, da jeg fik mulighed for at spørge ham direkte: "Der er ikke nogen, der har skyld i den her sag", hævder han, hvilket er en absurd påstand.

Læs også

Kommunen evnede ikke at føre tilsyn og virksomheden evnede ikke at håndtere de kæmpe store mængder forurenet jord.

Og selvom det hedder sig, at man ikke er forpligtet udover sine evner, så har borgerne i Ølst krav på at ansvaret bliver udredt og placeret.

De risikerer nu at måtte gå fra hus og hjem grundet en hensynsløs og måske også skødesløs måde at håndtere forurening på.

Og i stedet for at gå efter at høste popularitetsgevinster burde politikerne sætte kloge hoveder til at vurdere, om de danske kommuner overhovedet er i stand til at håndtere miljøsager i denne størrelse som Nordic Waste.

Måske skal ansvaret flyttes til en overordnet myndighed, der ikke bare tager forbi og kikker, men rent faktisk forstår at agere på de mange signaler, der bevidst eller ubevidst blev overset i denne sag.

Vi lever i et samfund, der producerer bjerge af forurening. Derfor risikerer vi, at der kommer nye sager, hvis ikke kompetente mennesker sættes i spidsen for at føre tilsyn.

Derfor risikerer vi, at der kommer nye sager, hvis ikke kompetente mennesker sættes i spidsen for at føre tilsyn.

Poul Madsen

Og så er der Mette Frederiksen. Hun demonstrer igen sin manglende evne til at se nuancer.

Vi så det under corona, hvor de, der ikke ville marchere Frederiksens vej, ikke viste 'samfundssind'. Og vi så det i efteråret, hvor alle der gerne ville arbejde mindre, manglede ’arbejdsmoral’ og var på vej til at sætte velfærdssamfundet over styr. Nu er det så en ond direktør, der ’provokerer’ statsministeren, og hun ’kan ikke finde på noget som helst godt at sige’ om virksomheden.

Men i sagen om Nordic Waste er der åbenlyst mange flere nuancer end statsministeren forsøger at opildne os til at tro.

Det kan blive en kæmpe boomerang tilbage i hovedet på Mette Frederiksen. Allerede nu får hun kritiske spørgsmål og de vil fortsætte.

Det klogeste havde været været ikke at konkludere, hvem der er de gode, og hvem der er de onde, og så vente på, at sagen om ansvaret for Nordic Waste var bedre oplyst.

Men research er som bekendt noget lort, så havde Mette Frederiksen ikke fået billedet på katastrofestedet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Torben Østergaard-Nielsen

Formand, grundlægger og ejer, United Shipping & Trading Company
shippinguddannet (Fredericia og Middelfart), hh, hd i Afsætning

0:000:00