Debat

Radikale: Roundup skal være fortid i Danmark

DEBAT: Radikale vil bede regeringen fremsætte et lovforslag inden jul, der forbyder brug af Roundup på private grunde og offentlige arealer fra sommeren 2020. Tøver regeringen, fremlægger Radikale sit eget forslag i Folketinget, skriver Jens Rohde og Zenia Stampe.

Der er ingen saglige grunde til at bruge gift i det
offentlige og i haven, når vi ved, hvilke risici det indebærer, mener Jens Rohde og Zenia Stampe.
Der er ingen saglige grunde til at bruge gift i det offentlige og i haven, når vi ved, hvilke risici det indebærer, mener Jens Rohde og Zenia Stampe.Foto: Morten Rasmussen/Biofoto/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Rohde (R) og Zenia Stampe (R)
Hhv. EU-ordfører og miljø- og fødevareordfører

For en uge siden måtte Karise Haveaffaldsplads lukke, fordi der var blevet fundet glyfosat og andre pesticider i vandet omkring affaldspladsen. Affaldspladsen ligger hundrede meter fra en drikkevandsvandboring, og det forurenede vand risikerer at sive ned til grundvandet.

Efter fundet er der sat en undersøgelse i gang af lignende affaldspladser. De foreløbige undersøgelser tyder på, at der er tale om et generelt problem. Sagen kan derfor potentielt betyde, at alle haveaffaldspladser i Danmark skal kloakeres, så spildevandet bliver renset.

Foreslår tidsplan for udfasning
Men vi mener, at der er brug for at skride langt mere konsekvent ind. Tiden må og skal være ved at løbe ud for Roundup. I Radikale Venstre foreslår vi en tidsplan for udfasning.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Fra næste sommer skal det være helt slut med glyfosat i såvel private haver som på offentlige arealer. Samtidig ønsker vi at gøre det helt klart over for kemikalieindustrien, at vi under ingen omstændigheder medvirker til at forlænge EU-tilladelsen til anvendelse og markedsføring af glyfosat, når den udløber om tre år.

Der er ingen saglige grunde til at bruge gift i det offentlige og i haven, når vi ved, hvilke risici det indebærer for sundhed, natur og drikkevand. Vanskeligere forholder det sig for landbruget.

Tiden må og skal være ved at løbe ud for Roundup.

Jens Rohde (R) og Zenia Stampe (R)
Hhv. EU-ordfører og miljø- og fødevareordfører

De er i dag helt afhængige af Roundup, og kemikalieindustrien har trods adskillige advarsler forsømt at udvikle miljøvenlige alternativer. EU har derfor givet industrien og landbruget fem år til at udfase brugen af Roundup og udvikle alternativer. Men fra 2023 er det slut.

Læs også

For Radikale Venstre er den dato ikke til diskussion. Der kommer et forbud mod Roundup i hele EU fra 2023. Det er Tyskland og Østrigs meget klare udmeldinger også et tydeligt signal om. Det ville være på sin plads, at også Danmarks nye regering sender en utvetydig opbakning til EU-forbuddet fra 2023. Ikke mindst for at markere kursskiftet fra den borgerlige regering, der i sin tid støttede en forlængelse på ti år.

Skulle det usandsynlige ske, at et flertal i EU alligevel vælger at forlænge godkendelsen, så skal vi i Danmark forbeholde os retten til at aktivere miljøgarantien. Roundup skal være fortid i Danmark.

Rækker hånden ud mod landbruget
Samtidig ønsker vi i Radikale at række hånden ud mod landbruget og spørge, om der er noget, vi kan gøre for at lette omstillingen. Kan vi bidrage til at lægge et pres på kemikalieindustrien for at udvikle miljøvenlige alternativer?

Helt konkret beder vi nu regeringen fremsætte et lovforslag inden jul, der forbyder brug af Roundup på private grunde og offentlige arealer senest fra sommeren 2020. På samme vis opfordrer vi regeringen til at arbejde aktivt i Rådet for at sikre, at vi har set den sidste forlængelse af tilladelsen. Landbrugsstøtten kan i den sammenhæng bruges til omstilling. 

Miljøet har desperat brug for, at vi når i mål, danskerne forventer handling, og industrien har brug for klare signaler og et venligt puf for af blive klar. Vi går derfor til regeringen med vores plan, og tøver regeringen, vil vi fremlægge vores eget forslag i Folketinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF
student (Viborg Katedralskole 1989)

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00