Regeringens muslinge-politik vækker undren

NATURBESKYTTELSE: Regeringen vil fortsætte muslingeskrabet i de beskyttede naturområder i Limfjorden. Både eksperter og grønne organisationer undrer sig over regeringens forklaringer.
Foto: coloubox
Anders Jerking
Både eksperter og grønne organisationer undrer sig over, at regeringen fortsat vil tillade muslingeskrab i de beskyttede naturområder i Limfjorden.

EU-Kommissionen har sendt en åbningsskrivelse og en supplerende åbningsskrivelse til Danmark, fordi Kommissionen mener, at muslingeskrab strider mod habitatdirektivet, men i et nyt notat til Folketinget skriver regeringen, at den har meddelt Kommissionen, at muslingeskrabet fortsætter.

"Samlet set finder regeringen ikke grundlag for på nuværende tidspunkt at stoppe muslingefiskeriet i de to Natura 2000-områder i Limfjorden. Danmark vil derfor fortsætte den hidtidige adaptive forvaltning," hedder det i notatet.

'Adaptive' kan oversættes til det danske ord 'tilpasningsdygtige' - og det er en af flere formuleringer, der undrer ekspert i EU-miljøret, juraprofessor Peter Pagh, Københavns Universitet, som har læst regeringens notat.

"Overholdelsen af habitatdirektivet er ikke et spørgsmål om at have en forvaltning, der tilpasser sig efterhånden. Det er et spørgsmål om, at man på forhånd har sikret sig, at man ikke skader naturen," siger han med henvisning til habitatdirektivets §6 stk. 3, der siger, at man ikke kan give en tilladelse, før man har sikret sig, at aktiviteterne ikke skader den beskyttede natur.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00