Skovorganisationer kræver politisk handling

COP15: Forest Day 3 afføder krav til politikerne. International organisation ønsker, at skovene bliver en del af klimaløsningen. Skovrådet mener, at det haster med dansk skovplan.
Flere skovorganisationer kræver politisk handling efter Forest Day 3.
Flere skovorganisationer kræver politisk handling efter Forest Day 3.Foto: Colourbox
Kristian Aaskov Nielsen

Det nemmeste er at fortsætte som altid. Enhver forandring kræver politisk vilje.

Frances Seymour
Director general, Center for International Forestry Research
Fakta

REDD+ giver myndighederne nogle redskaber til at vælge strategier til at bevare skovene i fremtiden.

REDD+ er opbygget i 5 niveauer.
1. At flytte REDD+ fra globalt til nationalt niveau.
2. Opbygning af REDD+'s institutionelle arkitektur og processer.
3. Muliggøre af REDD+ gennem reformer.
4. Gennemførelse ved at ændre incitamenter.
5. Teste REDD+ på lokalt niveau.


Kilde: CIFOR

På baggrund af Forest Day 3 kræver skovorganisationer nu politisk handling, hvis problemerne med skovene skal løses.

Fra Center for International Forestry Research (CIFOR) mener director general Frances Seymour, at man skal se på muligheder i skovene ved at gøre dem til en del af klimaaftalen.

"Det nemmeste er at fortsætte som altid. Enhver forandring kræver politisk vilje," sagde hun ved mandagens offentlige debat i Bella Center.

Som et led i at udbrede budskaberne fra Forest Day 3 afholdt CIFOR mandag en side-event med flere skov- og landbrugsorganisationer. Har deklarerede man i et "opening statement", at løsningerne ligger ligefor:

"Skov- og landbrugsbaserede tilpasningsstrategier er tilgængelige, men ikke endeligt optaget af politikerne eller befolkningen generelt."

Frances Seymour tror dog, at politikerne er ved at vågne op.

"På selve skovdagen fik vi en rapportering fra en af dem, der arbejder med REDD+. Han var optimistisk og sagde, at vi var tæt på. Jeg forholder mig til hans observationer og håber på, at det bliver en del af en aftale," siger hun til Altinget.dk.

En række budskaber
Forest Day 3, som blandt andet CIFOR og Miljøministeriet var med til at arrangere, blev afholdt søndag i forlængelse af klimatopmødet. Ifølge Frances Seymour kom der en række hovedpointer ud af dagen.

"Det er nødvendigt at forstærke, hvordan vi tænker skovene ind i løsningen. For de er en del af løsningen, når vi ser på fordelene i forhold til blandt andet biodiversitet og CO2-optag," siger Frances Seymour til Altinget.dk.

CIFOR lancerede på klimatopmødets første dag en opdatering af planen for, hvordan skovene bliver en del af løsningen - opdateringen kaldes REDD+. En plan, som også peger på, at der skal opbygges en institution, hvor problemerne kanaliseres fra lokalt til nationalt plan og videre fra nationalt til globalt niveau. Et system, som er vigtigt i bibeholdelsen af skovene, mener Frances Seymour.

"Vi må opbygge mekanismer, som kan forebygge klimabeskyttelse, og som kan identificere problemerne," siger hun til Altinget.dk.

Skovrådet: Brug for skovplan
I Danmark glæder det Skovrådet, at der atter er blevet sat fokus på en skovplan. På Forest Day gentog Troels Lund Poulsen (V) nemlig sine tanker om en dansk skovplan.

"Desværre er den danske regering endnu ikke selv kommet videre med skovene i den nationale politik. Det er derfor glædeligt, at miljøministeren i sin tale på skovkonferencen gentog sine tidligere løfter til Folketinget om at få udarbejdet den såkaldte Skovplan og at investere mere i privat og statslig skovdrift," skriver Skovrådet i en pressemeddelelse.

Skovrådet, som er rådgivende instans for miljøministeren, mener, at det haster.

"For at udnytte det store, flersidige potentiale, som skovene og skovbruget rummer, (...) er der derfor behov for snarest muligt at få lavet den Skovplan, som de danske skove har hårdt brug for," skriver formanden i Skovrådet, professor Niels Elers Koch.

Vil stoppe illegalt træ i EU
På Forest Day 3 underskrev miljøminister Troels Lund Poulsen sammen med sin britiske ministerkollega, Hilary Benn, en erklæring, hvor de opfordrer EU til at vise lederskab i kampen mod ulovlig skovhugst.

"I dag sender vi et utvetydigt budskab om, at kampen mod ulovlig skovhugst er centralt for klimaet, biodiversiteten og de mennesker, som bor i skovene. Det er helt afgørende, at EU som en af verdens største træimportører tager et ansvar for, at det træ, vi køber, er lovligt fældet," siger Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse.

Erklæringen vil blive taget med, når EU's miljøministre mødes i Ministerrådet i dag for at tage en beslutning om handel med illegalt træ.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00