Debat

Store muligheder i de allermindste partikler

DEBAT: Nanomateriale rummer enormt potentiale og er en del af svarene på verdens ressourceknaphed. Vi skal være åbne over for de muligheder, der byder sig og ikke udelukke os selv fra fronten, skriver Karin Klitgaard, DI.
Cand.ling.merc. studerende i Engelsk og Europæiske studier ved Copenhagen Business School i København. Researcher hos Altinget.dk med ansvar for portalerne EU og Miljø.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nanomaterialer er ikke ét materiale, som opfører sig ens – påvirkningen på miljø og sundhed afhænger af det konkrete materiale og dets konkrete anvendelse.

Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef, DI
Fakta

BLAND DIG!

Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Af Karin Klitgaard
Miljøpolitisk chef, DI 

Nanomaterialers potentiale er mangfoldige. Hvis vi ser på energi, så er nano væsentligt i udviklingen af vedvarende energiteknologi og energieffektivisering. Ser vi på overflader, så kan nano være med til at gøre overflader stærkere, mere holdbare eller selvrensende. På sundhedsområdet kan nanoteknologi gøre både behandling, medicinsk udstyr og lægemidler bedre. Nano kan også bruges til at gøre materialerne stærkere, lettere eller mere funktionelle, for eksempel for emballager.

Regeringen og Enhedslisten aftalte med Finansloven for 2012 at styrke indsatsen i forhold til nanomaterialer og herunder indsamle viden om anvendelse og produktion.

Det kan DI kun være enig i. Nanomaterialer er ikke ét materiale, som opfører sig ens – påvirkningen på miljø og sundhed afhænger af det konkrete materiale og dets konkrete anvendelse. Men vi ved allerede rigtigt meget.

EU-Kommissionen har fremlagt en meddelelse og et arbejdsdokument, hvor det er undersøgt, hvilke typer nanomateriale, der anvendes både i Europa og mere bredt. Carbon black (pigment), som er et kendt materiale med kendt anvendelse, tegner sig for 85 procent af de markedsførte nanomaterialer målt i tonnage. Syntetisk amorf kiselsyre (også et kendt fyldstof) tegner sig for 12 procent. Der er altså 3 procent tilbage, som der kan være grund til at se nærmere efter i sømmene. Ud over EU-Kommissionens meddelelse findes også nylige danske kortlægninger, som giver et godt overblik over anvendelse af nanomaterialer i Danmark.

Dansk aktivitet i front
Set fra industriens side, vil det give mening at bruge finanslovsmidlerne på at involvere Danmark endnu mere aktivt i det internationale arbejde om at udvikle standarder og værktøjer. Hertil kommer, at udvikling af en praktisk vejledning til, hvordan nanomaterialer skal og kan håndteres, blandt andet af hensyn til arbejdsmiljøet vil være til stor hjælp for virksomheder og deres ansatte. Det vil give en målrettet og løsningsorienteret anvendelse af finanslovsmidlerne. En anvendelse, som vil kunne være til gavn for både det internationale arbejde, for de industrier, som anvender nanomaterialer, og for de forbrugere og arbejdstagere, som kommer i kontakt med produkter baseret på nanomateriale. Så opfordringen er, at bruge den viden vi allerede har til at udvikle brugbare redskaber og værktøjer.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00