Tilfredshed med udskydelse af vand-prisloft

VAND: Forligskredsen har udskudt prisloft på vand frem til 2011. Det glæder Danva og KL, at deres kritik er blevet hørt.
Prisloftet på vand er udskudt frem til 2011.
Prisloftet på vand er udskudt frem til 2011.Foto: Colourbox
Kristian Aaskov Nielsen

Vandsektorlovens prisloft er blevet udskudt et år og træder nu først i kraft i 2011. Det har forligskredsen bag vandsektorloven besluttet efter massiv kritik af prisloftet.

Beslutningen glæder direktør i Dansk Vand & Spildevandsforening (Danva), Carl-Emil Larsen.
"Vi mener, at det er ansvarlig lovgivning, at forligskredsen har lyttet til de kritiske kommentarer og udskudt prisloftsreguleringen, da den ikke har været gennemarbejdet. F.eks. gav den ikke forsyningerne overblik over de fulde økonomiske konsekvenser af bekendtgørelsens krav, og det er selvsagt uholdbart," siger Carl-Emil Larsen i en pressemeddelelse.

Frygt for underfinansiering
I KL ser man ligeledes positivt på, at forligskredsen har kunnet se fornuften i den kritik, organisationen er kommet med. KL har ligesom Carl-Emil Larsen frygtet, at det vil ramme økonomien i vandforsyningerne.

"Det er glædeligt, at miljøministeren har lyttet til KL. Vi har især gjort opmærksom på risikoen for underfinansiering af vandsektoren og de deraf følgende konsekvenser for klimainvesteringer som renovering af kloaksystemer og for miljø- og grundvandsbeskyttelsen med mere," siger Jens Stenbæk (V), formand for Teknik- og Miljøudvalget i KL, i en pressemeddelelse.

KL har derudover haft indvendinger mod, at tidsfristerne i bekendtgørelsen ville være en belastning for kommunerne.

KL: Vandforsyningerne skal under kommunen
Selv om prisloftet er udskudt, ændrer det ikke på, at KL er yderst skeptisk over for loven.

"Vi mener, at lovens udformning lægger alvorlige hindringer for et løbende samarbejde mellem vand- og spildevandsselskaberne og kommunerne som myndighed. Det kan komme til at betyde, at der skal oparbejdes parallelle kompetencer i de to systemer. Det er dels dyrt, dels lægger det beslag på mere arbejdskraft," siger Jens Stenbæk i pressemeddelelsen.

Derfor anbefaler KL, at man drøfter vandsektorloven igen.

"Forbrugernes interesser sikres bedst, når vand- og spildevandsforsyningerne er under direkte politisk kontrol, som det er tilfældet, når forsyningerne er en integreret del af kommunernes virke. Vi opfordrer derfor miljøministeren til at genoptage drøftelserne om hele vandsektorloven med de involverede parter," siger Jens Stenbæk.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00