Debat

Træindustrien: Krigen i Ukraine kalder på mere skovrejsning og nye mål for urørt skov

En tredjedel af verdens certificerede skovareal befinder sig i Rusland og Ukraine, og Danmarks adgang er nu blevet besværliggjort. Det giver anledning til at tænke skovrejsning ind i de aktuelle klimaforhandlinger og genbesøge ambitionerne om urørt skov, skriver Lærke Flader.

Skovrejsning og brugen af bæredygtigt træ er godt for klimaet, skriver Lærke Flader.
Skovrejsning og brugen af bæredygtigt træ er godt for klimaet, skriver Lærke Flader.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lærke Flader
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmarks adgang til bæredygtigt træ er under pres. De danske savværker kan ikke få deres vanlige forsyninger af træ til bygninger og boliger, og den anerkendte danske møbelindustri får sværere ved at producere de danske møbelklassikere.

Corona-pandemien har flere steder i Europa sat skovproduktionen på pause og vanskeliggjort transport af træ, og med Ruslands invasion af Ukraine er Danmarks adgang til træ markant forværret. En tredjedel af verdens certificerede skovareal ligger nemlig i Rusland og Ukraine, og halvdelen af Danmarks forbrug af egetræ stammer normalt fra Ukraine.

Konkret foreslår Træ- og Møbelindustrien, at det danske skovareal øges med 40 procent frem mod 2040

Lærke Flader
Branchedirektør, Træ- og Møbelindustrien, Dansk Industri

Skovrejsning skal med i klimaforhandlingerne

Regeringen og dens støttepartier har for længst udset sig skovrejsning som et vigtigt klimatiltag, og det bør derfor indgå som en vigtig del af de igangværende forhandlinger om regeringens klimaudspil, ”Danmark kan mere II”.

Konkret foreslår Træ- og Møbelindustrien, at det danske skovareal øges med 40 procent frem mod 2040. Både for klimaets skyld og for at give træ- og møbelindustrien sikkerhed om forsyningskæderne i fremtiden.

Forsyningskrisen af træ sker på et tidspunkt, hvor der er stor efterspørgsel og lyst til at anvende klimvenlige træprodukter. Skovrejsning er et vigtigt greb til at håndtere klimakrisen. Jo mere skov vi planter, des mere CO2 trækker vi ud af atmosfæren, når træerne vokser.

Og så længe vi anvender træet på en bæredygtig måde i for eksempel byggeri, gulve og møbler, så fastholder vi CO2’en i træet – som et helt naturligt lager. Derfor er der behov for, at politikerne accelererer skovrejsningen i Danmark så hurtigt som muligt.

Situationen kræver nytænkning

Men vi skal ikke kun have de langsigtede briller på. Det er nødvendigt, at vi også finder løsninger, der virker med det samme.

Vi bør derfor give målene om urørt skov et eftersyn

Lærke Flader
Branchedirektør, Træ- og Møbelindustrien, Dansk Industri

Den kritiske forsyningssituation skaber et akut behov for at øge adgangen til certificeret træ her og nu. Vi bør derfor give målene om urørt skov et eftersyn og tage beslutninger, der kan øge det danske og europæiske udbud af bæredygtigt træ med det samme.

Forstå mig ret – vi støtter fuldt ud ambitionerne om mere urørt skov og mere biodiversitet. Men det er muligt både at øge den danske træproduktion og anvendelse af bæredygtigt træ samtidig med, at vi sikrer en høj beskyttelse af biodiversiteten.

Tiden kalder på nye overvejelser. Skovrejsning og brugen af bæredygtigt træ er godt for klimaet. Men den aktuelle forsyningskrise svækker indsatsen. Det bør Christiansborg huske på, når partierne i disse uger samles rundt om forhandlingsbordet om ”Danmark kan mere II”.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00