Debat

Green Power Denmark: Regeringens energiudspil truer ikke de beskyttede havområder

Der er brug for en pragmatisk og fordomsfri tilgang, hvor havvindmølleparker kan tillades i områder udlagt til uforstyrret natur. Det vil i sidste ende komme naturen til gode, at vi hurtigere bliver fri af fossile brændsler, skriver Kristine van het Erve Grunnet.

Energi og natur er ikke hinandens modsætninger, skriver Kristine van het Erve Grunnet.
Energi og natur er ikke hinandens modsætninger, skriver Kristine van het Erve Grunnet.Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Kristine van het Erve Grunnet
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Klimaforandringerne er vores tids største globale udfordring. Og når det kommer til løsninger, har Danmark vist vejen med grøn energi fra vind og sol. På havet og på land.  

Men vi har kun vist vejen – vi er langt fra i mål. Så det haster.

Energipolitik kan ikke længere ses isoleret. Krigen i Ukraine har vist, at energipolitik både er sikkerhedspolitik og klimapolitik. Men det er også miljøpolitik, vækstpolitik og fordelingspolitik.

I normalt beskyttede områder må muligheden for sameksistens mellem energi og natur ikke lukkes helt ude

Kristine van het Erve Grunnet
Afdelingschef, Green Power Denmark

Energipolitik strækker sig ind over alle aspekter af vores liv, og derfor er det også helt rigtigt set, at regeringen vil afsætte det dobbelte areal på havet til vedvarende energi: Vi har brug for hver eneste ekstra vindmølle til havs og på land, og hver eneste ekstra hektar solceller, vi kan stille op, så vi hurtigst muligt kan gøre os fri af Putins gas og rykke tættere på vores klimamål.

Plads til begge

Derfor er det også ærgerligt, at regeringens udspil skaber panderynker og bekymring. Nogle frygter, at områder udpeget til beskyttet havnatur vil lide skade, og at udbygningen af vedvarende energi på havet vil ske på bekostning af naturen.

De bekymrer sig uden grund: Der er rigeligt plads til begge dele.

Derfor er det naturligvis fornuftigt, at partierne går til forhandlingerne om en ny havvindplan med udgangspunkt i at skabe en grøn dansk aftale, der ikke kun bidrager til Danmarks, men også Europas energiuafhængighed af Rusland.

For samtidig står Danmark også i en unik position til at vise, at der på havet både er plads til vedvarende elproduktion, beskyttet natur og, måske det vigtigste af det hele, sameksistens mellem natur og energianlæg.

Green Power Denmark opfordrer derfor forhandlingsparterne til en aftale, der indebærer, at 30 procent af havarealerne udlægges til vedvarende energi og 30 procent til natur.

Ud af de 30 procent til natur skal 10 procent være strengt beskyttet, men i de resterende 20 procent, også kaldet normalt beskyttede områder, må muligheden for sameksistens mellem energi og natur ikke lukkes helt ude. Vi skal nemlig understøtte sameksistens både i områder, der er udlagt til vedvarende energi, og i normalt beskyttede områder. Men det skal gøres ordentligt.  

Vi mangler vedvarende energi – ikke mindst for at tilgodese dyr, natur og biodiversitet

Kristine van het Erve Grunnet
Afdelingschef, Green Power Denmark

Vedvarende energi kommer naturen til gode

Der er behov for en pragmatisk og fordomsfri tilgang, hvor havvindmølleparker kan tillades i områder udlagt til uforstyrret natur, forudsat, naturligvis, at det sker under strenge krav og opfyldelse af en række betingelser ud fra en økosystembaseret tilgang.

Omvendt vil der naturligvis også altid skulle udarbejdes en konkret miljøvurdering i de områder, der er udlagt til vedvarende energi.

Vi mangler vedvarende energi – ikke mindst for at tilgodese dyr, natur og biodiversitet. Jo længere tid vi tager om at sparke fossile brændsler på porten, jo værre vil naturen og biodiversiteten få det.

At forfølge en ambitiøs grøn havplan, hvor forholdet mellem klima og natur er i balance, stiller Danmark i en unik position for igen at blive en inspirationskilde for resten af verden:

Gennem fremsynet planlægning af arealerne på havet, kan vi sikre en høj grad af havnaturbeskyttelse samtidig med, at vi indfrier Danmarks store havvindpotentiale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristine van het Erve Grunnet

Områdechef, Hofor
master of european studies (Aalborg Uni. 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024