Våbenhvile i kvælstofkrigen

VANDMILJØ: Landbruget roser Natur- og Landbrugskommissionens rapport om kvælstof, også selv om den slår fast, at der er brug for flere reduktioner. Men enigheden stikker ikke dybt - der er kun våbenhvile i kvælstofkrigen.
Foto: colourbox
Anders Jerking

Konklusionen fra arbejdsgruppen lægger op til, at man skal foretage et paradigmeskift i reguleringen. Det må kommissionen arbejde videre med.

Niels Peter Nørring
Landbrug & Fødevarer
En og anden landmand blev sikkert nevøs, da regeringen satte en SF'er i spidsen for Natur- og Landbrugskommissionen, men bekymringerne ser foreløbigt ud til at blive gjort til skamme.

Kort før sommerferien udkom Kommissionen således med en rapport om kvælstof-belastningen af vandmiljøet, og her ser formand Jørn Jespersen ud til at fortsætte sin diplomatiske stil fra det tidligere Akvakulturudvalg, hvor han fik bygget bro mellem erhvervsliv og grønne organisationer.

Kvælstofrapporten er således blevet ganske positivt modtaget. Hør blot direktør Vagn Lundsteen, Bæredygtigt Landbrug:

"På en skala fra 0-10, så ligger rapporten mellem 8 og 9. Det gør den, fordi der er en masse nye toner og elementer i rapporten, som ikke tidligere har været fremme," siger han.

Dokumentation

Konklusion fra rapporten 
Sammenfattende er det arbejdsgruppens opfattelse,

‐ at Danmark har hovedansvaret for udledningen af næringsstoffer til søer, vandløb, fjorde og mange af de kystnære områder

‐ at reduktionen af kvælstof til det marine vandmiljø er en afgørende forudsætning for vandmiljøets mulighed for at genskabe god økologisk tilstand

‐ at der fremadrettet fortsat bør være fokus på reduktion af både kvælstof og fosfor

‐ at eksisterende virkemidler i højere grad bør differentieres og målrettes mere efter lokale forhold

‐ at yderligere landbaserede virkemidler bør overvejes og undersøges

‐ at supplerende marine virkemidler bør overvejes og undersøges

‐ at det eksisterende 'ålegræsværktøj' bør videreudvikles, og

‐ at der bør udvikles nye indikatorer og beregningsværktøjer, som giver bedre mulighed for at følge udviklingen i vandmiljøets tilstand.


0:000:00