Erling Bonnesen
 svarer 
Mogens Jensen

Erling Bonnesen (V) spørger ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen, om det giver mening at opsætte årlige delmål for kollektive indsatser, når ideerne først skal modnes, projekter udarbejdes, forhandlinger og ansøgninger skal på plads etc.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 62, Spørgsmål 5
Erfaringen viser, at der typisk ikke sker en jævn udrulning af kollektive virkemidler år for år, efter ordningerne er sat i gang. Der ses typisk færre ansøgninger om projekter og færre realiseringer i de første år og markant flere i de efterfølgende år. Mener ministeren på den baggrund, at det alligevel giver mening at opsætte årlige delmål for kollektive indsatser, når ideerne først skal modnes, projekter udarbejdes, forhandlinger og ansøgninger skal på plads etc.?

Svar fra mandag den 2. december 2019
Årlige delmål for de frivillige, kollektive virkemidler indgår som en forudsætning for bl.a. at sikre mod forringelse af kystvandene i det kvælstofregnskab, som blev udarbejdet i forbindelse med Fødevare- og landbrugspakken. Det har siden starten af 2019 stået klart, at der ikke er tilstrækkeligt med fremdrift i udrulningen af de kollektive virkemidler, hvormed der ikke er blevet leveret på delmålene.

Jeg finder det derfor uheldigt, at det der nu må konstateres at have været for optimistiske årlige delmål for de kollektive virkemidler indgår som en forudsætning i kvælstofregnskabet bag Aftale om Fødevare- og Landbrugspakken, som blev indgået af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Som det fremgår af Aftale om kvælstofindsatsen i 2020 (25. november 2019), som blev indgået af regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet, så ønsker aftaleparterne, at der skal anvendes virkemidler og opgørelsesmetoder, som giver bedst mulig sikkerhed for, at den ønskede kvælstofreduktion opnås.

Mogens Jensen / www.mfvm.dk
0:000:00