Marianne Jelved
 svarer 
Joy Mogensen

Marianne Jelved (R) spørger kirkeministeren, Joy Mogensen, hvem der har kompetence til at afgøre aftaler om forpagtning af folkekirkens jorde

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 79, Spørgsmål 3
Vil ministeren oplyse, hvem der har kompetence til at afgøre aftaler om forpagtning af folkekirkens jorde. Kan provsten eksempelvis afgøre, om en forpagtningsaftale kan ændres, eller ligger den kompetence alene hos menighedsrådet?

Svar fra tirsdag den 2. juni 2020
Det fremgår af § 3 i bekendtgørelse nr. 411 af 3. maj 2006 om præsteembedernes faste ejendomme at:

”Jord, der ejes af et præsteembede, og som udnyttes landbrugsmæssigt, skal bortforpagtes efter reglerne i landbrugslovgivningen.

Stk. 2.

Menighedsrådets beslutning om bortforpagtning af jord som nævnt i stk. 1 eller om udleje af anden fast ejendom tilhørende præsteembedet skal godkendes af provstiudvalget.” Det er således menighedsrådet, der har kompetencen til at træffe beslutning om bortforpagtning og som indgår den konkrete aftale om bortforpagtning.

Provstiudvalget skal godkende beslutningen om bortforpagtning. Denne godkendelse må ske under hensyn til vejledning nr. 41 af 16. maj 2006, hvoraf det fremgår, at:

Initiativ til ændring af kontrakten i løbet af kontraktperioden tages af menighedsrådet, og den ændrede kontrakt skal godkendes af provstiudvalget. Det ”Menighedsrådet og provstiudvalget må sikre, at forpagtningsog lejeaftaler prismæssigt er på niveau med markedspriserne på egnen, samt at kontrakterne er i overensstemmelse med gældende lovgivning. Kontrakter bør tidsbegrænses eller indeholde en klausul om genforhandling med maksimalt 10 års mellemrum og bør indgås og fornys efter forudgående offentligt udbud.” skal dog nævnes, at en aftale om bortforpagtning er en gensidig bebyrdende aftale, der kun kan ændres i kontraktperioden, såfremt aftaleparterne er enige herom Akt nr.: 106140 Side 2 Joy Mogensen /Kasper Hyllested
0:000:00