Trine Pertou Mach
 svarer 
Jeppe Bruus

Trine Pertou Mach (EL) spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, hvilke muligheder ministeren ser for at imødekomme kritikken fra Dansk Fjernvarme om, at når afgiftsniveauet stiger som følge af lovforslaget, er der virksomheder, hvor det ikke længere kan betale sig at blive koblet på det kollektive fjernvarmenet fremfor at investere i en individuel opvarmningsløsning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 15, Spørgsmål 1
Hvilke muligheder ser ministeren for at imødekomme kritikken fra Dansk Fjernvarme om, at når afgiftsniveauet stiger som følge af lovforslaget, er der virksomheder, hvor det ikke længere kan betale sig at blive koblet på det kollektive fjernvarmenet fremfor at investere i en individuel opvarmningsløsning? Dette kan forhindre konverteringer fra gas i områder, hvor industrikunder har kritisk betydning for udvidelse af fjernvarmenettets økonomi.

Svar fra torsdag den 2. marts 2023
Den daværende regering (Socialdemokratiet), Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti indgik Aftale om grøn skattereform den 8. december 2020. Aftalen baner vejen for en langsigtet grøn omstilling af erhvervslivet.

Med lovforslaget gennemføres den aftalte forhøjelse af energiafgifterne for fossile brændsler til erhvervenes procesforbrug. Dette element er første skridt i retning af en højere og mere ensartet afgift på C 2 e-udledninger med udgangspunkt i det eksisterende energiafgiftssystem. Afgiften på erhvervenes rumvarmeforbrug berøres ikke med lovforslaget.

Afgiftsforhøjelsen indebærer, at afgiften på energi fra fossile energikilder, som anvendes til erhvervenes procesforbrug, forhøjes med 6 kr. pr. GJ fra 2025. Afgiftsforhøjelsen indfases fra 2023 for almindelig proces.

Idet en stor del af fjernvarmen i dag er baseret på grønne energikilder, og denne andel forventes at stige fremadrettet, vil en stadigt mindre andel af fjernvarmen omfattes af afgiftsforhøjelsen.

Afgiftsforhøjelsen vil sammen med de yderligere aftalte afgiftsforhøjelser i Aftale om grøn skattereform for industri mv. af 21. juni 2022, som er indgået mellem den daværende regering (Socialdemokratiet), Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti, give incitament til en hurtigere omstilling til mere grøn fjernvarme.

I tillæg hertil indgik den daværende regering (Socialdemokratiet) og et bredt flertal i Folketinget Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022, der skal sætte yderligere skub i udrulningen af fjernvarme. Aftalen indebærer en række initiativer, herunder et prisloft på fjernvarme, Aftale om fremskyndet planlægning for udfasning af gas til opvarmning og klar besked til borgerne af 29. juni 2022 indgået mellem KL og den daværende regering (S) med det formål at understøtte omstillingen fra gas til fjernvarme. Aftalen indebærer blandt andet, at kommunerne i 2022 skulle gennemføre en planlægningsindsats for omlægning til grøn varme i de områder, der i dag er gasforsynede, og give alle ejendomsejere med gas- eller oliefyr besked om udrulning af fjernvarme.

Samlet set er det således vurderingen, at udbygningen af fjernvarme ikke vil blive påvirket.

0:000:00