Dødsfald: Fhv. chefredaktør Hans Dam, Berlingske (75)

Fhv. ansvarshavende chefredaktør for Berlingske Hans Dam er død, 75 år gammel. Han var også kendt for det legendariske tv-interview om "ned i afgrunden".

Hans Dam
Hans Dam (1945-2020) Fhv. ansvh. chefredaktør, Berlingske Tidende, fhv. ansvh. chefredaktør & adm. direktør, Fyens Stiftstidende

I en smuk nekrolog fredag af avisens mangeårige redaktør bag navnestof og nekrologer Erik Randel hedder det bl.a.:

"I 1982 efter en dyb økonomisk krise, der havde ramt Det Berlingske Officin, som Berlingske Media hed dengang, trådte Hans Dam til som ansvarhavende chefredaktør på Berlingske Tidende. En stilling han indtog frem til 1996. Nu er Hans Dam død, 75 år, efter flere års sygdom."

Hans Dam var forinden en tid landskendt som politisk journalist på DRs TV-avisen:

"Fra Jyllands-Postens folketingsredaktion hoppede Dam til Berlingskes ditto, blev udstationeret i Bruxelles som EF-korrespondent og gjorde sig landskendt på TV-Avisen. Her var han medvirkende til det i dag historisk berømte interview med finansminister Knud Heinesen (S) om landets kurs mod den økonomiske afgrund."

Udover det landskendte kunne der være grund til at undervurdere den stilfærdige, trods tv-studierne i hverdagen nærmest anonyme Hans Dam, men det skulle man i resultaternes verden ikke tage fejl af, skriver Erik Randel om livets centrale år på Berlingske:

"Hans Dam formåede i parløb med sin medredaktør Erik Bistrup at skabe ny dynamik på den gamle avis, kampgejst og optimisme. De sjove år, blev tiden efterfølgende kaldt.

Starten
Inden da havde Hans Dam været godt omkring i dansk presse. Som 18-årig gik han i journalistisk mesterlære på det radikale Skive Folkeblad. Efterfølgende kom han til Det Radikale Venstres pressebureau på Christiansborg, hvor han fik en hånd med på daværende statsminister Hilmar Baunsgaards taler – før begrebet spindoktor var opfundet."

Men så var det efter årene som Berlingske-chefredaktør, at den empatiske og derfor savnede Hans Dam forsvandt. Hvordan og hvorfor? Herom skriver Erik Randel i medforfatterskab med Lars Wang i deres fælles avis Berlingske:

"1996 sagde Hans Dam farvel til Pilestræde for at blive chefredaktør og adm. direktør for Fyens Stiftstidende. Det blev ikke et lykkeligt skift, konjunkturerne var imod, og han blev ramt af en livstruende, kronisk leukæmi. Sammen med fru Lisbeth flyttede han til Fuengirola i Spanien, hvor en tvillingebror kunne give ham knoglemarv til transplantation.

En enkelt gang siden dukkede Hans Dam op i Pilestræde til en reception for sin gamle sekretær på erhvervsredaktionen. Ellers levede han de sidste år tilbagetrukket med maleri som en stor interesse. Humøret bevarede han, men måtte i sidste ende give op over for sygdom."

Tilbage til navnenyt »

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Dagens portal