Mindeord: Fhv. TV 2-direktør Jørgen Schleimann (87)

Tidligere medarbejder på TV2 Henrik Bach skriver mindeord om sin tidligere direktør, Jørgen Schleimann, der døde 7. juli i en alder af 87.

Jørgen Schleimann efterlader sig et smukt monument i Odense, der svarer til hans stamina og ambitioner: Tv-stationen på Kvægtorvet.

Her opnåede han, hvad han ville: Han skabte et smukt mediehus, han brød Danmarks Radios monopol, og han slog DR med flere længder. (TV2 er stadig det mest brugte medie i Danmark).

Den stridbare og omstridte Schleimann trivedes i storm og ballade. Hvis der var stille omkring ham, lavede han selv balladen.

Schleimann stillede store krav til arkitekter og håndværkere, da det gamle kvægtorv på Rugårdsvej skulle renoveres og bruges til TV2. Schleimann ville have et smukt interiør med smukke materialer og god kunst.

Det fik han. Lokaliteterne på Kvægtorvet hører til Danmarks smukkeste rum – eksempelvis midtergangen.

Han stillede også store krav til journalistikkens kvalitet. Som journalist til fingerspidserne sneg han sig af og til ind på redaktionen og kiggede journalisterne over skulderen. Med dæmpet stemme rettede han. Og sagde til mig med dæmpet stemme – eksempelvis: "han hedder ikke Charles, men Jacques (Delors)".

Hvis hans nyhedschef, Ulla Terkelsen, så ham, kommanderede hun: "Kan du så komme ned til dig selv", hvorefter han luskede af sted med halen mellem benene ned på sit store, smukke kontor. Ulla Terkelsen stod i øvrigt i spidsen for en håndfuld medarbejdere, heriblandt undertegnede , som Schleimann kaldte "Aarhus-banden".

Schleimann var utrolig populær blandt medarbejderne, der altid nød hans fulde opbakning. Han ragede uklar med bestyrelsen og blev fyret af formanden, professor Jørn Henrik Petersen. Det meddelte han kort og usentimentalt medarbejderne. Han trak på skuldrene. "Det var det, sådan er spillets regler", bemærkede han. Flere græd.

Det udløste den første arbejdsnedlæggelse i stationens historie. I solidaritet med Schleimann gik medarbejderne hjem.

Jeg flyttede til Odense med min udenlandske kone i 1988. Hun søgte opholds- og arbejdstilladelse, men fremmedpolitiet strittede imod og syltede sagen. Jeg fortalte det til Schleimann, der straks spændte hanen på sin fyldepen og fyrede en skarp note af mod rigspolitichefen. To dage efter kom tilladelsen.

En stor dansk personlighed har forladt os. Æret være Jørgen Schleimanns minde.

Mindeordet er bragt på mitfyn.dk 11 juli. 2016

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00