En mand der vil vinde og levere varen: Portræt af DI’s nye frontfigur

FIK DU LÆST: Han skal stå i spidsen for Danmarks største arbejdsgiverorganisation og sidde for bordenden, når den næste private overenskomst skal bokses på plads. Lars Sandahl Sørensen indtager snart en af de mest fremtrædende pladser i dansk erhvervsliv. Læs eller genlæs portrættet her.

Fra august skal Lars Sandahl Sørensen stå i spidsen for Dansk Industris 11.000 medlemsvirksomheder.
Fra august skal Lars Sandahl Sørensen stå i spidsen for Dansk Industris 11.000 medlemsvirksomheder.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Christina Houlind

 Denne artikel blev bragt første gang 10. maj 2019.

Knap er der lagt låg på de dramatiske overenskomstforhandlinger i SAS, før den 55-årige koncernchef Lars Sandahl Sørensen bliver præsenteret som den nye administrerende direktør i Dansk Industri.

Her skal han stå i spidsen for 11.000 virksomheder, der beskæftiger cirka 440.000 medarbejdere i Danmark og udbetaler godt 210 milliarder kroner i løn hvert år. 

Dermed får Danmarks største arbejdsgiverorganisation en mand ved roret, der kommer fra en verden, hvor hårde og svære forhandlinger i den grad er vilkåret.

Det er ikke, fordi SAS ikke er hverken spændende eller udfordrende. Men at være med til at udvikle og hjælpe de mange danske virksomheder til at styrke deres konkurrencekraft og få deres stemme ud i offentligheden er en vigtig opgave.

Lars Sandahl Sørensen
Tiltrædende adm. direktør i Dansk Industri

Som repræsentant for en stor del af de danske arbejdsgivere er Dansk Industri i den grad en organisation, hvor det politiske lobbyarbejde er i højsædet, men det er og bliver overenskomsten, der er kerneforretningen. Valget af Lars Sandahl Sørensen flugter godt med det faktum, da overenskomstforhandlinger er noget, han i sin rolle som koncernchef i SAS er vant til at stå på mål for og derfor har stort kendskab til. 

Overraskende jobskifte
At valget faldt på Lars Sandahl Sørensen, kom alligevel som en overraskelse for flere, der i mange år har arbejdet sammen med ham. Ikke fordi Lars Sandahl Sørensen er et dårligt valg. Men fordi han havde et job, han virkede til at trives i.

Omvendt bliver Lars Sandahl Sørensen omtalt som en ambitiøs mand, der vil frem, og så kan en stilling som administrerende direktør for Danmarks største arbejdsgiverforening være svær at sige nej til. Noget, som han selv fremhævede på det pressemøde, hvor han blev præsenteret som ny administrerende direktør.

”Det er ikke, fordi SAS ikke er hverken spændende eller udfordrende. Men at være med til at udvikle og hjælpe de mange danske virksomheder til at styrke deres konkurrencekraft og få deres stemme ud i offentligheden er en vigtig opgave,” sagde han.

Går efter at vinde
I forhold til den tidligere administrerende direktør Karsten Dybvad er Lars Sandahl Sørensen en mand af mere åben karakter. Han taler gerne med medier og ønsker ikke kun at optræde i kulissen, men han er ikke polemisk, lyder det.  

”Du vil aldrig se ham tale grimt om sine modstandere i medierne, selvom han føler, han har grund til det,” siger en journalist, der har arbejdet med og kendt Lars Sandahl Sørensen i mange år.

Lars Sandahl Sørensen har dog svært ved at lægge skjul på det, hvis han føler, han kommer tilbage med et utilfredsstillende resultat. Hvilket flere mener var tilfældet, da han skulle præsentere sit seneste forlig med piloterne efter mange dages strejke, der medførte flere hundrede aflysninger. En aftale, han som koncernchef skal stå på mål for.  

Lars Sandahl Sørensen går nemlig ikke efter at spille uafgjort, men efter at vinde, lyder det blandt andet.

Flere analytikere har da også vurderet, at aftalen bliver dyr for SAS og kan komme til at koste på konkurrenceevnen.

Vil levere varen
På trods af, at den seneste runde med piloterne ikke umiddelbart kan tolkes som en ubetinget sejr for Lars Sandahl Sørensen, er han en mand, der gør alt, hvad han kan, for at levere på de opgaver, han bliver stillet over for.

Hos SAS var det blandt andet ham, der fik til opgave at føre planen om at outsource produktionen til udenlandske datterselskaber ud i livet. Et projekt, der skulle gøre SAS konkurrencedygtigt over for lavprisselskaber som Ryanair og Norwegian. Opskriften på den konkurrencedygtighed var at ansætte piloter på engelske og spanske kontrakter, som af den grund ikke har lige så gode forhold som de danske.

Et tiltag, som bestemt ikke faldt i god jord hos de skandinaviske piloter. For Lars Sandahl Sørensen kommer virksomheden dog i første række, og sympatien for piloter, der er villige til at strejke et firma i sænk, ligger derfor på et lille sted, selvom han også bliver beskrevet som en mand, der lytter til sine modstanderes argumenter.

Outsourcingen er da også en stor del af grunden til, at SAS er begyndt at få sorte tal på bundlinjen. Omkring hvert tredje SAS-fly opereres i dag af udenlandske underleverandører.

Overenskomst om hjørnet
Lars Sandahl Sørensen trækker i arbejdstøjet hos DI til august 2019, og det bliver et stort arbejde, der ligger foran ham. Allerede i 2020 skal der forhandles private overenskomster, og det forberedende arbejde er allerede i gang.

Her kommer han til at sidde over for Metal-formand Claus Jensen, der allerede har budt sin nye modpart velkommen.

”Jeg ønsker Lars stort tillykke med den nye post, og håber og forventer vi får et godt og konstruktivt samarbejde på trods af de åbenlyse interesseforskelle – nøjagtigt som CO-industri har haft det med de foregående,” skriver han på Facebook.

‘Spydspidsforliget’ på industriens område er den første overenskomst, der bliver indgået på det private arbejdsmarked, og lægger derfor sporet for det øvrige arbejdsmarked. Derfor har resultatet af de fremtidige forhandlinger mellem Claus Jensen og Lars Sandahl Sørensen stor betydning for, om der bliver strammet eller løsnet på det konjunkturpolitiske gashåndtag i Danmark.

Forholdet har historisk været godt mellem de to frontfigurer. Nu må tiden vise, om traditionen fortsætter.

Dokumentation

Blå bog

Maj 2015-: Koncerndirektør i SAS

2012-2015: Partner i rekrutteringsvirksomheden Flensby & Partners

2010-2012: Kommerciel direktør i ISS

2009-2010: Kommerciel direktør i SAS

2003-2009: Direktør i SAS International

1996-2003: Direktør i Danmarks Turistråd (nuværende Visitdenmark)

1990-1993: Konsulent i Dansk Industri.

1996-2003: Direktør i Danmarks Turistråd (nuværende VisitDenmark).

Kilde: Linked-In


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Jensen

Forbundsformand, Dansk Metal, formand, CO-industri, bestyrelsesformand, Arbejdernes Landsbank, formand, Industriansatte i Norden, forretningsudvalgsmedlem, FH
plade- og konstruktionssmed (Odense Staalskibsværft 1985)

Lars Sandahl Sørensen

Adm. direktør, Dansk Industri, næstformand, PensionDanmark

0:000:00