Professor om stigende ledighedstal: Slå nu lige koldt vand i blodet

LEDIGHED: Nye tal viser en voldsom stigning i antallet af nytilmeldte ledige. Men det er for tidligt at konkludere, om corona-krisen er blevet en arbejdsløshedskrise, vurderer arbejdsmarkedsforsker.

Siden 11. marts har mere end 23.000 personer registreret sig som ledige. I samme periode har næsten 6000 personer afmeldt sig som ledige.
Siden 11. marts har mere end 23.000 personer registreret sig som ledige. I samme periode har næsten 6000 personer afmeldt sig som ledige.Foto: Michael Bothager/MIBO/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

23.094 nye ledige på blot 8 dage. 

Sådan lyder tallene i en ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Den viser antallet af nytilmeldte ledige siden 11. marts og giver dermed et billede af, hvordan covid-19 indtil videre har påvirket aktiviteten på det danske arbejdsmarked.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sagde torsdag i et interview med TV 2 News, at regeringen "vil gøre, hvad end der skal til, for at færrest muligt kommer til at miste deres arbejde", men at det ikke kan undgås, at flere danskere de kommende uger vil få en fyreseddel.   

Men selvom de nye ledighedstal er voldsomme, er det for tidligt at tale om en decideret arbejdsløshedskrise, vurderer Thomas Bredgaard, der er professor ved Aalborg Universitets Center for Arbejdsmarkedsforskning. 

"Der er ingen tvivl om, at det her har potentiale til at udvikle sig til en dramatisk arbejdsløshedskrise. Men på nuværende tidspunkt er det umuligt at spå om, hvorvidt det er en udvikling, der bider sig fast, eller om det er et midlertidigt skvulp," siger han.

Beskæftigelsesministeriet har i en pressemeddelelse oplyst, at man vil udsende opdaterede tal hver dag klokken 10.00 i en udefineret periode. 


Ketchupeffekten
De nye tal viser, at antallet af personer, der har tilmeldt sig som ledig på enten dagpenge, kontanthjælp, uddannelseshjælp, integrationsydelse og lignende, lige nu er næsten tre gange højere, end det gennemsnitligt plejer at være. 

De seneste tre døgn har 14.702 personer registreret sig som ledige. Til sammenligning var gennemsnittet for de samme ugedage i den samme uge i perioden 2015-2019 blot 4.032 nytilmeldte ledige (se grafer, red.).

"Tallene ser dramatiske ud, og de skal bestemt tages alvorligt. Men lad os nu lige slå koldt vand i blodet og afvente udviklingen de kommende uger for at se, om det er et langvarigt problem eller udtryk for en kortvarig ketchupeffekt," lyder det fra Thomas Bredgaard.

Det er nemlig muligt, at der i løbet af de kommende dage vil være et stort antal nytilmeldte ledige, men at kurven vil flade ud igen om nogle uger, uddyber han.

"Der kan være en berettiget forventning om, at hjemsendte på supplerende dagpenge hurtigt kommer ud på arbejdsmarkedet igen, fordi virksomhederne genansætter dem, når coronavirussen aftager," siger han og fortsætter:

"Derfor vil det være hensigtsmæssigt at få klarlagt, hvor stor en andel af det samlede antal nytilmeldte ledige, den gruppe udgør. De er formentlig kun midlertidigt ledige."

Arbejdsmarkedet er stadig dynamisk
Det er desuden afgørende for den samlede fortælling også at fremhæve antallet af personer, der afmelder sig som ledige, vurderer Thomas Bredgaard. 

I perioden 11.-18. marts har i alt 5.921 personer afmeldt sig som ledige.

"Det viser, at vi selv nu tilsyneladende har et dynamisk arbejdsmarked. Det er vigtigt at sammenholde antallet af nytilmeldte med antallet af frameldte. Ellers giver det ikke et retvisende billede af nettotallene," forklarer han og uddyber:

"Man skal desuden huske, at man sammenligner de nye ledighedstal med tal fra en periode, hvor arbejdsløsheden er historisk lav. Der skal ikke ret meget til, før stigninger ser alarmerende ud."

Artiklen fortsætter under grafikken.

Lukkede jobcentre kan give problemer
Allerede 12. marts besluttede regeringen at lukke samtlige af landets jobcentre, sende alle medarbejdere hjem og indstille den aktive beskæftigelsesindsats i en midlertidig periode. 

Det betyder, at alle igangværende aktiveringstilbud er suspenderet, og at der ikke bliver igangsat nye tilbud.

Ledige og jobkonsulenter har ikke mulighed for at afholde samtaler i jobcentrene, og de ledige er ikke forpligtet til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. 

Ifølge Thomas Bredgaard er det ikke umiddelbart problematisk at suspendere beskæftigelsesindsatsen midlertidigt i tre-fire uger. 

"Men det kan helt klart blive et problem, hvis den indstilles i flere måneder," siger han.

Ledige danskere vil desuden stå over for et forandret arbejdsmarked på den anden side af krisen.

"De forlod arbejdsmarkedet i en højkonjunktur, og de skal tilbage i en lavkonjunktur. Hvis beskæftigelsesindsatsen til den tid fortsat er lukket ned, kan det blive meget problematisk," fastslår Thomas Bredgaard.

Denne artikel bygger udelukkende på tal fra 11.-18. marts 2020 oplyst af Beskæftigelsesministeriet. Tallene bliver opdateret dagligt, og du kan følge de nyeste tal her eller på ministeriets hjemmeside.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Bredgaard

Professor, Aalborg Universitet
ph.d. (Aalborg Uni. 2004), cand. scient. adm (Aalborg Uni. 1999)

0:000:00