3F-formand om pension: "Vi er i direkte konflikt med regeringen"

RØDE LINJER: 3F og regeringen er enige om ret til tidlig pension, ude af trit på dagpengeniveauet og lodret uenige om forsat stigning i pensionsalderen. 3F-formand Per Christensen kridter banen op forud for en ny politisk sæson.

En socialdemokratisk regering burde være være en drøm, der gik i opfyldelse for 3F, men det store fagforbund er langt fra enige med regeringen på alle punkter, fortæller formand Per Christensen.
En socialdemokratisk regering burde være være en drøm, der gik i opfyldelse for 3F, men det store fagforbund er langt fra enige med regeringen på alle punkter, fortæller formand Per Christensen.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Når regeringen i løbet af de næste uger fremsætter det længe ventede forslag til tidlig pension for nedslidte, vil det være kulminationen på flere års tæt parløb mellem Socialdemokratiet og 3F.

Støtte fra Venstrefløjen er givet på forhånd, og med positive forhåndtilkendegivelser fra Alternativet, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og senest Konservative tyder alt på, at tidlig pension bliver en realitet.

For 3F-formand Per Christensen er det dog for tidligt at hæve armene i triumf.

"Vi er tæt på målet, og det er vi selvfølgelig meget tilfredse med. Men vi mangler stadig at se, hvor en endelig model lander i forhold til anciennitet og ydelsens størrelse. Det er to ting, som er afgørende for, om ordningen har værdi for mine medlemmer," siger han.

Jeg har en forventning om, at Bjarne bliver en del af finanslovsforhandlingerne. Hvis det ikke sker, kommer I til at høre mig råbe meget højt.

Per Christensen
Forbundsformand, 3F

Tid på arbejdsmarkedet bliver afgørende
Med 270.000 medlemmer er 3F Danmarks største fagforbund, og forslaget om tidlig pension var i udgangspunktet skræddersyet til netop 3F'ere med hårdt og fysisk nedslidende arbejde.

Alt tyder nu på, at regeringen er gået væk fra ideen om at målrette ordningen særlige brancher eller faggrupper, og i stedet baserer reformen på, hvor længe man har været på arbejdsmarkedet.

Per Christensen lægger ikke skjul på, at han havde helst havde set en ordning målrettet faggrupper med fysisk nedslidende arbejde, men anerkender nødvendigheden af en bredere model i kompromisets navn.

"Det er nødvendigt for at få den gennem parlamentet. Men jeg havde snildt set, at man havde peget på nogen af de grupper, for hvem risikoen for nedslidning er størst," siger han.

Og med nedslidning mener han fysisk nedslidning.

"Andre forbund mener jo, at psykisk arbejdsmiljø også skal være et parameter. Men hvis det står til mig, er det fysisk nedslidning, vi skal have fokus på," siger Per Christensen.

Ydelse skal op, hvis 3F skal med
Tidlig pension indebærer, at man kan trække sig tilbage tre år tidligere end den officielle pensionalder. Et springende punkt i det kommende udspil - og i de efterfølgende forhandlinger, bliver, om man skal have arbejdet i 40, 41 eller 42 år for at få adgang til ordningen.

Jo lavere anciennitetskrav, jo flere vil blive omfattet.

"Vi ser gerne, at anciennitetsperioden bliver så kort som muligt, men vi anerkender også, at der er meget nationaløkonomi i det her," siger 3F-formanden.

Et andet centralt omdrejningspunkt i forhandlingerne bliver ydelsens størrelse. Hvis regeringen står fast på udgangspunktet om en ydelse svarende til folkepension, vil ordningen dumpe i 3F's optik.

"Det vil svare til 6.000-9.000 kroner månedligt afhængig af, om man også får pensionsbidrag. Det vil rigtig mange af mine nedslidte kolleger simpelt hen ikke have råd til," siger Per Christensen.

Til sammenligning ligger seniorpensionen, som blev vedtaget af V, K, DF og R kort før valget, på 19.000 kroner for enlige og 16.200 kroner for gifte og samlevende. Den kræver til gengæld en arbejdsevne på maksimalt 15 timer om ugen.

Vil modarbejde stigende pensionsalder
Forholdet mellem 3F og regeringen er betydeligt mere anstrengt, når det handler om den gradvist stigende pensionsalder, som regeringen nu til efteråret vil hæve til 69 år i 2035.

"Vi er i direkte konflikt med regeringen i forhold til den stigende pensionsalder. Det skal der ikke herske nogen tvivl om," siger Per Christensen.

Stigningen sker som led i Velfærdsaftalen fra 2006. Men præmisserne for aftalen dengang holder ikke længere, understreger Per Christensen.

"Forudsætningerne bag Velfærdsforliget blev markant forringet, da de blå partier i 2011 besluttede at afskaffe efterlønnen. Derudover aftalte man, at man skulle sikre løbende og vedvarende opkvalificeringsmuligheder og et sundt arbejdsmiljø. Begge dele er blevet forringet," siger han.

Det er dog ikke længe siden, at Per Christensen selv gik ind for den fortsatte stigning i pensionsalder. På 3F-kongressen sidste efterår kom forbundsledelsen dog i mindretal, da et flertal stemte for, at 3F aktivt skal arbejde for, at den planlagte stigning i 2035 suspenderes.

"Det her kan have enorm stor betydning for de langsigtede økonomiske konsekvenser, men der sidder altså 700 delegerede på kongressen, som på deres egen krop mærker, hvad det vil sige at lægge mursten hver dag eller gøre rent på et hotel. I vores demokrati er kongressen den øverste myndighed. Og når man bliver stemt ned, må man respektere den beslutning," siger han.

Kommer der en løsning for Bjarne?
Den tredje store dagsorden for 3F er at standse udhulingen af dagpengeniveauet, som ifølge eksperter og fagforbund er ved at underminere den tryghed, som er selve grundlaget for flexicurity kan fungere. 

Men hvor det lysner for Arne, ser en løsning for Bjarne - som er 3F's ansigt på dagpengeproblemet, ud til at have lange udsigter.

Læs også

"Arne og Bjarne er de to vigtigste ting overhovedet. Jeg har en forventning om, at Bjarne bliver en del af finanslovsforhandlingerne. Hvis det ikke sker, kommer I til at høre mig råbe meget højt," siger Per Christensen.

Har den socialdemokratiske regering skuffet jer i forhold til viljen til at løse dagpengeproblemet?

"Jeg havde håbet, at det var gået hurtigere, det skal ikke være nogen hemmelighed. Omvendt må vi sige, at coronakrisen har vendt op og ned på alt i dansk politik, så derfor har jeg også den tålmodighed, der skal til," siger han.  

Men kan I leve med, hvis en socialdemokratisk regering kun lykkes med at opfylde ét af jeres tre vigtigste ønsker? 

"Lad os sige, at man får vedtaget en nogenlunde acceptabel ordning til Arne, men ikke får taget hånd om Bjarne, så kommer jeg ikke til at lide i stilhed. Det kan jeg ikke leve med," siger 3F-formanden.

Opsang fra statsministeren gør indtryk
Per Christensen erkender dog, at det kniber med venner på Borgen, når det kommer til højere dagpenge.

Og han har også hørt efter, da Mette Frederiksen i afslutningsdebatten før sommerferien lod en bemærkning falde om, at "der er en regning, der skal betales efter corona".

"Det var en tydelig markering, som både er henvendt til støttepartierne, men måske især til os i fagbevægelsen, om, at vi måske lige skal overveje, hvilke krav vi stiller," siger han.

3F har taget bemærkningen til sig, og hovedbestyrelsen vil i løbet af efteråret drøfte en mere klar prioritering af krav og ønsker, fortæller Per Christensen.

"Vi bliver nødt til at kigge hinanden i øjnene og overveje, hvilke typer af prioriteringer, vi kan leve med - også afstemt efter den parlamentariske situation. Hvad er det, som en socialdemokratisk mindretalsregering kan få igennem? Er det Arne eller Bjarne?" slutter han. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

0:000:00