Dagens corona-overblik: Ledigheden stiger, mens en enorm hjælpepakke fra USA sender markederne i grønt

LYNOVERBLIK: Regeringen opfordrer kommuner til at hæve forbruget, mens ledigheden i Danmark vokser hastigt, og en ny gigantpakke i USA har formildet aktiemarkederne, der stiger for anden dag i træk. Få dit daglige kriseoverblik her. 

Velkommen til Altingets daglige coronaoverblik, hvor du får den hurtige gennemgang af de vigtigste politiske, økonomiske og globale nyheder om virussen.

Politik
Gårsdagens irettesættelse af sundhedsmyndighederne fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der direkte på P1 anklagede Brostrøm og Co. for at være dårligt forberedt på en epidemi som coronavirussen, fylder stadig i aviserne.

Politikens politiske kommentator skriver i en analyse, at Heunickes udtalelser viser en tydelig utilfredshed med myndighedernes "tvetydige" kommunikation. 

"Heunickes angreb skal forstås som en konkret utilfredshed med et system, der ifølge ham for længe ikke så risikoen, og som har været tilbageholdende med at støtte den politiske linje, som Mette Frederiksen dikterede: hellere gøre for meget for hurtigt end gøre for lidt for sent," skriver han. 

I Altinget skriver politisk kommentator Erik Holstein, at Heunickes angreb kan have åbnet ballet for kritik af regeringens håndtering af krisen for oppositionen, der hidtil har forholdt sig meget passivt.

"I oppositionen føler man nu, at Heunicke har givet bolden op med sin kritik af sundhedsmyndighederne, og man føler sig på sikker grund, når man beskytter embedsmændene mod ministeren," skriver han.

Regeringen opfordrer landets kommuner til at skrue op for forbruget. Det er endnu et tiltag, der skal afbøde coronakrisens økonomiske konsekvenser, skriver DR

"Det giver rigtig god mening, at kommunerne får mulighed for at få malet en skole, nu børnene ikke er der, eller at de kan fremrykke opgaver, så lokale virksomheder kan få ordrer i bogen for ting, som alligevel skulle laves senere," siger finansminister Nicolai Wammen (S) til mediet. 

Udtalelsen falder, efter at Venstre har presset på for at hæve kommunernes anlægsloft og at sætte de normale udbudsregler midlertidigt ud af kraft. 

Styrelsen for Forskning og Uddannelse har netop annonceret, at ni forskningsprojekter får del i den 50 millioner kroner store pulje, som regeringen har afsat til coronaforskning. De enkelte projekter får mellem 970.000 og 13 millioner kroner.

Du kan læse hele pressemeddelelsen fra Sundheds- og Ældreministeriet her

Økonomi
Coronakrisen har fået arbejdsløsheden til at stige voldsomt. Mellem 9. marts og 24. marts er ledigheden ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering steget med 42.847 personer, skriver DR.

Alene tirsdag meldte 3.096 personer sig ledige, og ifølge artiklen lyder det tal på en normal tirsdag på 1.158 personer. 

Men ikke alt er skidt. For anden dag i træk stiger kurserne på aktiemarkederne. Ifølge Børsen steg eliteindekset i dag ved åbningen af aktiemarkedet med 3,9 procent.

Det er sket efter nyheden om, at Senatet og Det Hvide Hus i USA er blevet enige om en hjælpepakke til en anslået værdi af to billioner dollar. 

Pakken ventes blandt andet at indeholde kontante udbetalinger til amerikanerne og hjælp til små virksomheder, så de kan fortsætte udbetaling af løn til deres ansatte trods svigtende indtægter, skriver DR.

Globalt
Selvom den gigantiske amerikanske hjælpepakke er dagens altoverskyggende internationale coronanyhed, er der også vigtigt nyt fra flere andre lande. 

I går eftermiddags annoncerede Indiens premierminister, Narendra Modi, i en tv-tale tre ugers totalt udgangsforbud, der kun må brydes for at handle mad, købe medicin eller for at søge medicinsk hjælp, skriver DR

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, beskylder Kina for at fortsætte mørklægningen af det reelle antal smittede med coronavirus. 

"Min bekymring er, at denne mørklægning, den misinformation, som Kommunistpartiet står bag, stadig nægter verden den information, som den har brug for, for at vi kan forhindre yderligere smittetilfælde, og at noget lignende sker i fremtiden," sagde han ifølge Ritzau tirsdag i programmet Washington Watch. 

I Italien vil myndighederne straffe coronasmittede personer, der bevidst bryder deres karantæne, med mellem et og fem års fængsel, skriver DR. Der er ifølge Reuters 6.820 døde med coronavirus i Italien. 

Den Europæiske Investeringsbank har foreslået at udstede lån til kriseramte virksomheder for op mod 200 milliarder euro, skriver Politico EU.

Det vil ifølge banken kræve finansiering på 25 milliarder euro fra EU-landene, men da EU's finansministre mødtes på videoopkald tirsdag, kunne de ikke blive enige om en fælles økonomisk krisestrategi, skriver Politico EU

Virussens udbredelse i Danmark
Der er nu 34 registrerede dødsfald i Danmark, hvor afdøde var testet positiv for corona. Der er 350 indlagte på hospitalerne, hvoraf 87 er på intensivafdelinger, og 76 ligger i respirator. 

Få de nyeste tal, oplysninger og vejledninger på myndighedernes fælles hjemmeside coronasmitte.dk. Du kan også følge det daglige pressemøde direkte på Altinget. Det afholdes i dag klokken 16.

Forrige artikel Vismandsrapport: Nye motorveje har positiv effekt på den samlede indkomst i Danmark Vismandsrapport: Nye motorveje har positiv effekt på den samlede indkomst i Danmark Næste artikel Se pressemødet: Regeringen vil skærpe straffen for coronaforbrydelser Se pressemødet: Regeringen vil skærpe straffen for coronaforbrydelser
Kronik: Jeg vågnede op i et samleje, jeg ikke vidste, jeg var en del af

Kronik: Jeg vågnede op i et samleje, jeg ikke vidste, jeg var en del af

KRONIK: For syv år siden var jeg blevet for fuld og var faldet i søvn. Jeg vågnede op i et samleje, jeg ikke selv vidste, jeg var en del af. I dag har debatten om #MeToo, sexisme og samtykkeloven givet kvinder som mig et sprog til at sætte ord på egne oplevelser. Nu skal samfundet lytte og handle, skriver Marie de Stoppelaar.