David Trads: Trump ødelægger Vesten. Biden kan genskabe den

KOMMENTAR: Det transatlantiske samarbejde er ved at kollapse med Trump i Det Hvide Hus. Biden kan få det på ret køl igen, hvis han vinder valget. Men han får brug for europæernes hjælp.

Trump angriber konstant alt internationalt samarbejde, alle traditionelle alliancer, alle normer og værdier om respekt og værdighed:

Tænk på hans lykønskning til Storbritannien med deres ’nyvundne selvstændighed’, da de med Brexit stemte sig ud af EU, hans stempling af EU som en ’taber-organisation’, hans udtalelser om, at Nato er ved at være ’forældet’, hans afvisning af at bakke op om ’musketér-eden’ og, ifølge amerikanske medier, hans drømme om helt at melde USA ud af alliancen.

Tænk på hans smigrende og rosende omtaler af nogle af denne verdens værste ledere som nordkoreanske Kim Jong-un, russiske Vladimir Putin, kinesiske Xi Jingpin og den saudiske kronprins Mohammed bin Salman.

Tænk på hans hånende omtale af vestlige allierede som ’slappe-Justin’ Trudeau og ’skolefrøken’ Theresa May – og måske allermest bekymrende, hans evindelige trusler om handelskrige med EU, traditionelt USA’s stærkeste og sikreste allierede. Alt det er så isnende skræmmende, at det risler iskoldt ned af ryggen på mig, mens jeg mærker frostbid på kroppen.

Trump er den første præsident, som vitterligt mener det, når han siger ’America First!’, måske rettelig ’Trump First!’ Som han klart definerede den dag i januar 2017, da han blev indsat som USA's 45. præsident foran Kongressen i Washington DC:

”Vi er forsamlet her i dag for at udstede et nyt dekret, som skal høres i enhver by, i enhver udenlandsk hovedstad og i enhver af magtens haller: Fra nu af vil en ny vision regere i vores land. Fra dette øjeblik vil det være Amerika Først.”

Alt det, vi var vant til at tage for givet, nemlig at Amerika og Europa for evigt står sammen, er rystet i dets grundvold. Med ham er det, som man siger på amerikansk, enten ’my way or the highway’ – og alt det der med at tro, at han er til at tale fornuft med, er vi for længst kommet forbi.

Uigennemtænkt, spontant, brutalt, skruppelløst, slet og ret skørt og som den store bølle i skolegården går han til frontalangreb på den ide, vi kalder Vesten, som har givet os, der bor i den, og i øvrigt langt de fleste, der bor uden for den, enestående fred, vækst og frihed.

Det er sådan, det er.

Trump har dagligt – fra det første øjeblik, han fik magt – gjort alt, hvad han kunne for at ødelægge de alliancer, de normer og de værdier, som Amerika og Europa har opbygget siden i hvert fald Anden Verdenskrig. Hvis han beholder magten efter en valgsejr 3. november, vil det være endnu et dolkestød til Vesten.

Men…siger mange…var USA ikke allerede før Trump på vej til at fravælge Europa som dets vigtigste allierede?

Vi husker alle George W. Bush og hans regering i 2000’erne, som berygtet i optakten til Irak-krigen splittede Nato og derved delte Europa op i de lande, der var sammen med USA (Storbritannien, Danmark), og så dem, der var imod (Frankrig, Tyskland)? Vi erindrer, hvordan Barack Obama efterfølgende talte om at skubbe fokus til Asien – og hvordan det rystede europæiske udenrigspolitikere, at det ikke altid længere var Europa først.

Men, selv om Bush og Obama ganske rigtigt brugte flere kræfter og flere penge på andre regioner end deres forgængere, så såede de aldrig grundlæggende tvivl om det transatlantiske samarbejde, de afveg aldrig fra et solidt forsvar for demokratiet mod diktaturet, og de overvejede aldrig så meget som et sekund at nedlægge Nato.

Hvis Joe Biden bliver USA's næste præsident, så vil verden indlysende blive bedre. Ikke perfekt og heller ikke, som den var før Trump. Europæiske stats- og regeringschefer er så bekymrede over at se, hvor hurtigt det, de og vi troede var en given alliance, pludselig kunne rystes af en enkelt præsident. De frygter, det kan ske igen i 2024 eller 2028.

Bidens primære udenrigspolitiske opgave bliver at genetablere de nære relationer til Europa – og europæerne bør være parate til at hjælpe ham til at sikre, at han kan få opbakning til den kurs hjemme. Det betyder ikke mindst, at Europas lande skal være villige til at bruge flere midler på det fælles forsvar. Ellers får fremtidens Trump’er ny grobund.

-----

David Trads (født 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Mattias Söderberg: Klimavenlig landbrugsstøtte skal tænkes ind i udviklingsbistanden Mattias Söderberg: Klimavenlig landbrugsstøtte skal tænkes ind i udviklingsbistanden Næste artikel  Anne Sofie Allarp: 15 år efter tegningerne står vi ikke længere op for vores liberal-demokratiske værdier Anne Sofie Allarp: 15 år efter tegningerne står vi ikke længere op for vores liberal-demokratiske værdier