Kommentar af 
Michael Ehrenreich

Trumps foragt for demokratiet gjorde en mørk januaraften i New Hampshire endnu mørkere

Donald Trumps åbenlyse foragt for forfatningen og erklærede vilje til at ville hævne sig på sine politiske modstandere betyder, at der må siges at være hold i præsident Bidens udtalelser om, at intet mindre end demokratiet i USA er på spil ved valget, skriver Michael Ehrenreich, der overværede et republikansk valgmøde i New Hampshire.

Modsat Trumps første valgsejr, der kom som en stor overraskelse, nok også for ham selv, er han denne gang langt bedre forberedt, skriver Michael Ehrenreich.
Modsat Trumps første valgsejr, der kom som en stor overraskelse, nok også for ham selv, er han denne gang langt bedre forberedt, skriver Michael Ehrenreich.Foto: Elizabeth Frantz/Reuters/Ritzau Scanpix
Michael Ehrenreich
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det vil være en underdrivelse at beskrive Donald Trumps ankomst i salen som en rockstjernes. Publikum modtager ham snarere som en vækkelsesprædikant, hvis prædiken de ganske vist kender i forvejen, men som alligevel får varmen til at brede sig i kroppen i den mørke januaraften.

"Vi elsker dig", lyder det mod den tidligere præsident og nuværende præsidentkandidat.

Han lægger hårdt ud fra talerstolen, båret selvsikkert frem af meningsmålinger, der alle kårer ham som den sikre vinder ved tirsdagens republikanske primærvalg, det første i den lange amerikanske præsidentvalgkamp."Jeg fører så stort, at valget ligeså godt kan aflyses. Jeg vinder alligevel", siger han og får jublen til at bryde ud i Grappone Conference Center i Concord i delstaten New Hampshire.

Han fortsætter i mere end en time, hvor der ikke bliver givet ved dørene. Her er ingen plads til tvivl, nuancer og imødekommenhed. Talen er lige dele praleri om egne bedrifter, uden dokumentation og ofte stærkt overdrevet, og lige dele forhånelser og nedgøringer af hans modstandere.

Præsident Biden er korrupt, inkompetent og en trussel mod demokratiet. Modkandidaten Nikki Haley er uegnet som landets leder og "et globalistisk fjols". Tidligere præsident Jimmy Carter var den værste præsident nogensinde. Medierne fordrejer virkeligheden og viderebringer udelukkende falske nyheder om ham.

Amerikanerne er blevet vænnet til løgne, forhånelser og personlige angreb på højeste niveau

Michael Ehrenreich

Stemningen i salen bliver mere og mere hadefuld. Trump puster åbenlyst til den splittelse, som martrer USA og amerikanerne i disse år med stærke udfald mod "den dybe stat".

"De er ikke ude efter mig. De er ude efter jer", siger han til sine tilhængere. "Jeg står bare tilfældigvis i vejen".

Han bygger en stærk kontrast op til sin første præsidentperiode:

"Vi skabte den stærkeste økonomi i historien. Vi sænkede skatterne og fik de laveste boligrenter nogensinde. Biden har givet os inflation, som ruinerer mennesker. Næste økonomiske boom begynder den 5. november 2024", siger han med henvisning til datoen for præsidentvalget.

Ikke et ord om covid-pandemien, som kostede en million amerikanere livet. Ikke et ord om det kaos, der kendetegnede hans regeringsførelse. Og ikke et ord om den usikkerhed, han skabte om USA's internationale position.

Læs også

Havde han fået lov til at fortsætte, var meget forløbet anderledes på den globale scene. Fordi – sådan må vi forstå det – USA's fjender var blevet afskrækket af en stærk leder i Det Hvide Hus.

"Rusland havde ikke angrebet Ukraine. Kina havde end ikke ville tænke på Taiwan. Og Hamas ville ikke have angrebet Israel. Vi har aldrig været i større fare for en tredje verdenskrig".

Indvandringen til USA er blevet et af valgets store emner. Der er bred enighed om, at indvandringen er ude af kontrol, men ikke om metoderne til at ændre udviklingen. Trump har – også på dette område – løsningen klar:

"Vi lukker terrorister ind i landet. Fængsler og mentale institutioner i udlandet bliver tømt, så de kan komme her. Det er vanvittigt. Vi er nødt til at gribe til massedeportationer".

"Send dem tilbage", lyder det fra salen.

Der må siges at være hold i præsident Bidens udtalelser om, at intet mindre end demokratiet i USA er på spil ved valget

Michael Ehrenreich

Trump går ikke i detaljer, og det er der formentlig gode grunde til. Amerikanske medier med The New York Times i spidsen afdækkede for nylig på basis af interne dokumenter og samtaler med Trump-rådgivere, hvad der konkret ligger bag begrebet massedeportationer.

Illegale indvandrere vil blive anholdt overalt i USA. og samlet i midlertidige lejre med henblik på hurtig udsendelse af landet. Medarbejdere i det offentlige, som nægter at medvirke til at gennemføre denne politik, vil blive afskediget.

Der lægges i det hele taget op til en massiv politisering af det amerikanske samfunds bærende institutioner. Normalt skiftes rundt regnet 4.000 ansatte i det føderale system ud ved et præsidentskifte. Efter en Trump-sejr vil antallet efter nogle beregninger blive tidoblet.

Justitsministeriet og forbundspolitiet FBI, som Trump i særlig grad har set sig vred på, givetvis på grund af de fire retssager, der verserer imod ham, vil miste deres politiske uafhængighed og blive underlagt præsidentembedet i Det Hvide Hus.

Modsat efter Trumps første valgsejr, der kom som en stor overraskelse, nok også for ham selv, er han denne gang langt bedre forberedt. Loyale støtter står klar til at indtage de vigtigste poster i statsapparatet.

Det betyder, at de medarbejdere, der i kredsen omkring Trump under hans første embedsperiode kæmpede en heroisk kamp for at holde de mest ustyrlige udspil fra døren, eller måske direkte modarbejdede dem, ikke vil være der næste gang.

Det er derfor ikke for meget sagt, at Trump 2 vil blive værre end Trump 1.

Læs også

Hans åbenlyse foragt for forfatningen, mistro mod samfundets bærende institutioner og erklærede vilje til at ville hævne sig på sine politiske modstandere betyder samlet set, at der må siges at være hold i præsident Bidens udtalelser om, at intet mindre end demokratiet i USA er på spil ved valget.

Men det værste er næsten at opleve, hvordan frygt og had udnyttes til politiske formål, og det har desværre sat sig i samfundet. Amerikanerne er blevet vænnet til løgne, forhånelser og personlige angreb på højeste niveau.

Det har været tydeligt længe og blev det igen en mørk januaraften i New Hampshire.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Ehrenreich

Fhv. hofmarskal og chefredaktør, kammerherre
journalist (DJH 1979)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Joe Biden

Afgående præsident, USA (Det Demokratiske Parti)
bachelorgrad i historie og statskundskab (University of Delaware) og kandidatgrad i jura (Syracuse University 1968)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024